Fostul premier Ludovic Orban, a vorbit despre decizia de a nu mai emite vouchere de vacanță pentru anul 2021. De asemenea, Orban a explicat ce se va întămpla cu voucherele din anii trecuți care nu au fost consumate.

„Există o decizie luată de a păstra valabilitatea voucherelor de vacanță care nu au fost consumate și de a nu emite pentru anul 2021 noi vouchere de vacanță, pentru că există vouchere de vacanță care au fost emise în 2020, chiar și 2019, care n-au fost consumate și cărora le-am prelungit valabilitatea și vor putea fi folosite”, a declarat Orban.

„Primul şi cel mai important lucru este să fie finalizată dezbaterea în cadrul guvernului şi guvernul să adopte în ședință de guvern proiectele de lege, pentru a fi transmise parlamentului. În ceea ce privește dezbaterea parlamentară, sigur că ne dorim ca dezbaterea parlamentară să se facă într-un timp cât mai scurt. Pe de altă parte, este evident că orice parlamentar, orice grup parlamentar are dreptul de a formula propuneri de amendamente, care evident vor trebui dezbătute în comisiile de specialitate, în special în Comisia de raport, comisiile reunite de buget-finanțe și ulterior în plen. Cu cât mai repede vom putea finaliza dezbaterea și adoptarea, cu atât mai bine va fi”, a precizat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre numulțumirile legate de bugetul la Sănătate

Întrebat despre nemulțumirile legate de nemulţumiri legate de bugetul de la Sănătate, Ludovic Orban a precizat: „Am avut discuții pe această temă și am spus clar punctul nostru de vedere, și sper să devină punctul de vedere al coaliţiei. Există posibilitatea încă, până sunt adoptate proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat în guvern, să mai existe formularea unor propuneri de amendamente, astfel încât să nu fie necesar ca grupurile parlamentare din coaliție să trebuiască să propună amendamente – preferabil.

Suntem la primul buget care este pregătit, elaborat și înaintat spre dezbaterea Parlamentului în cadrul acestei coaliții de guvernare, și pentru sănătatea coaliției, pentru sănătatea dezbaterilor, mai ales ținând cont de faptul că domnul prim-ministru Florin Cîțu a avut vizita oficială la Bruxelles, unde există niște angajamente pe care le-am luat în raport cu partenerii noștri de la nivelul Uniunii Europene, ar fi foarte bine ca proiectul să treacă, dacă este posibil, în forma care este adoptată de Guvern”, a declarat fostul prim-ministru.

„Pe toată atitudinea avocatului poporului în perioada de când a fost numit în funcție, pe faptul că a generat excepții de neconstituționalitate la Curtea Constituțională care au fost respinse de Curtea Constituțională, pe atitudinea pe care a avut-o în perioada pandemiei, care a generat extrem de multe probleme în apărarea sănătății și vieții oamenilor și, în general, pe conduita partizană pe care a avut-o în raport cu procesul de legiferare și mai ales cu proiectele de legi adoptate de Parlament”, a sublianiat Orban.

Reacția ANAT cu privire la decizia Guvernului privind vouchere de vacanță

ANAT se arată extrem de intrigată de actuala decizie a Guvernului României privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021. ANAT a susținut public oportunitatea introducerii voucherelor / tichetelor de vacanță încă din 2005. Țări cu tradiție turistică, precum Elveția și Franța, acordă vouchere de vacanță de zeci de ani iar altele (ex. Cehia) au anunțat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă.

„La 31 decembrie 2020, Guvernul prelungea cu un an programul tichetelor de vacanță, prin OUG 226/31.12, arătând în preambul cât de util este acest program. Acum, după o lună, același guvern renunță la programul respectiv. Ne întrebăm dacă mai poate fi credibil un asemenea guvern”, declară Dumitru Luca, președintele ANAT.

„Voucherele de vacanță asigură în mare parte supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru incoming. Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câștiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale țării noastre.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu