Premierul Ludovic Orban a prezentat luni în Camera Deputaților stadiul elaborării proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

Astfel, social-democraţii au decis să îl cheme în Parlament pe premierul Ludovic Orban pe tema bugetului de stat pe anul viitor, arătând că nu înţeleg de ce Guvernul nu a publicat acest proiect.

”Mă surprinde această convocare”

La rândul său, Orban s-a declarat mirat de această convocare în Parlament. El a început prin a spune că nici guvernele PSD din anii anteriori nu au prezentat Parlamentului legile bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat la data prevăzută de lege.

”Bugetul pentru anul 2017 a fost transmis de guvernul Grindeanu in 31 ianuarie 2017. Și Guvernul Tudose a întârziat cu bugetul pe 2018, iar bugetul pentru 2019 a fost transmis abia în februarie 2019”, a arătat Ludovic Orban cu degetul către PSD.

”Obligația este ca bugetul de stat să fie transmis în 15 zile de la învestirea noului guvern, conform legii electorale. Actualul guvern nu are obligația să transmită actualului parlament nici legea bugetului de stat, nici pe cea a bugetului asigurărilor de stat, fiind an electoral.

Așa că mă surprinde această convocare, dar eu respect Parlamentul, așa că i-am dat curs.”, a spus Ludovic Orban, de la tribuna Camerei Deputaților.

”Pregătim noul buget”

”Noi pregătim însă noul buget și suntem deja în contact cu ordonatorii de credite. Pot să spun însă că activitatea noastră este îngreunată de activitatea Parlamentului, prin numeroasele acte legislative adoptate pentru care nu s-a prevăzut și o sursă de finanțare”, s-a plâns Orban.

În ceea ce privește bugetul pentru 2021, președintele PNL a precizat:

”Nu vom crește taxele și impozitele. Vom asigura banii în buget pentru plata salariilor și pentru creșterea pensiilor, așa cum ne-am angajat.”

Orban a mai spus că realizarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor de stat se va face ținând cont de alte principii decât cele după care s-a ghidat guvernarea social-democrată, care a adâncit dezechilibrele macroeconomice și a permit cheltuieli nejustificate în anumite domenii.