Premierul Ludovic Orban a făcut marți un nou anunț despre starea precară a bugetului de stat, arătând că e foarte greu să aloce banii necesari tuturor domeniilor care au nevoie de finanțare.

Guvernul se străduiește să aloce alocările importante, a adat asigurări Orban, dar este practic imposibil, pentru că ”în fiecare zi mai descoperim câte o gaură și o cheltuială” de făcut, a spus șeful Executivului:

”Referitor la buget, e foarte greu să dau un răspuns, pentru că în fiecare zi mai descoperim câte o gaură şi câte o cheltuială care trebuia făcută şi care nu au fost făcute. Vă dau aşa trei exemple scurte, rambursări de TVA de peste 5 miliarde neonorate, întârziate faţă de termenul legal, lucrări de PNDL, situaţii de lucrări avizate spre decontare de peste 5 miliarde, care datează de luni de zile şi niciun leu în buget pentru decontările respective, concedii medicale neplătite de şase luni de zile de către casa de sănătate. Toate aceste cheltuieli trebuiau efectuate, trebuiau plătite şi nu au fost plătite”, a declarat Prim-Ministrul, cu ocazia preluării mandatului de ministru al Tineretului şi Sportului de către Ionuţ Stroe.

În privința susținerii financiare a ministerului condus de Stroe, Ludovic Orban a declarat:

”Îmi e foarte greu să dau un răspuns, vă spun sincer că vom încerca să alocăm resurse mai importante, fiind vorba de un an olimpic. Acum, vrei, nu vrei, e clar că trebuie să existe o creştere. Dar trebuie să ne gândim şi la mecanisme de implicare a capitalului privat în susţinerea activităţii sportive a federaţiilor şi la sisteme inovative, cred că am putea beneficia şi de bani europeni în proiecte care să fie folositoare sportului”.

Premierul s-a ferit să vorbească despre ce procent din PIB va fi alocat Sportului:

”Dacă am ţine cont de toate solicitările… Haideţi să vă spun aşa, deci 6% la educaţie, 4% la sănătate, 1% la cercetare, 1% la sport, 6% pentru infrastructură. Deci ajungem undeva la 20 şi ceva la sută alocările. Ori eu trebuie să vă spun, cheltuielile obligatorii, adică salarii, pensii, reprezintă peste 20% din Produsul Intern Brut, în condiţiile în care bugetul reprezintă, după execuţia bugetară pe primele nouă luni, noi colectăm mai puţin de 27% din Produsul Intern Brut venituri la bugetul de stat. Sigur, am spus că vom aloca mai mult având în vedere că e un an olimpic, dar nu vă pot da un procent din Produsul Intern Brut, nu intru în campionatul ăsta de a garanta procente din Produsul Intern Brut”, a declarat Ludovic Orban, care a ținut să arate cât de mult apreciază activitatea sportivă:

”În ceea ce mă priveşte personal, eu am făcut karate doar un an jumate, nu 10 ani, nu am jucat fotbal, dar am jucat handbal, am fost la atletism, am făcut gimnastică sportivă trei ani jumate, sunt un om care, chiar dacă acum nu mai sunt foarte activ în sport, am făcut şi apreciez în mod deosebit, pentru că activitatea sportivă a avut un rol deosebit în formarea caracterului şi spiritului şi trebuie să acordăm o mare atenţie acestui domeniu”, a mai spus Premierul.