Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi.

Iar asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de proiect va declanșa criză politică în urma căreia, în primăvară, ar putea fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Alegeri anticipate

Premierul Ludovic Orban a anunțat deja că ia în calcul angajarea răspunderii pentru abrogarea recursului compensatoriu (proiect adoptat însă de Parlament), pentru modificarea OUG 114, dar și pentru abrogarea unor prevederi privind transportul în comun.

Executivul ar putea apela la această soluție și în privința desființării Secției Speciale, dar și pentru alegerea primarilor în două tururi. Modificarea legislației electorale va duce la depunerea unei moțiuni de cenzură care cu votul PSD și UDMR ar putea fi adoptată. Dacă executivul este demis, în primăvara anului viitor vor fi organizate alegeri anticipate, informează digi24.ro, citând surse parlamentare din zona PSD.

Moțiunea de cenzură

PSD probabil că va depune o moțiune de cenzură în prima sesiune parlamentară din 2020, dar social-democrații pot profita de o eventuală angajare a răspunderii, pentru a depune două moțiuni prin care să încerce să demită guvernul, arată sursa citată.

Constituțional, poate fi depusă o singură moțiune într-o sesiune parlamentară, însă angajarea respunderii prevede posibilitatea sancționării guvernului printr-o moțiune de cenzură.

Trebuie precizat că liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, a declarat vineri că Uniunea va vota în favoarea unei eventuale moțiuni de cenzură inițiate de către PSD, dacă actualul guvern va merge până la capăt cu intenția de a introduce votul în două tururi la alegerile locale din 2020.