„Aveţi grijă de miliardul de euro care va fi utilizat pentru capital de lucru pentru repornirea în HORECA, în transportul rutier. Aici trebuie să accelerăm toate procedurile pentru implementarea programului”, a spus premierul Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Popescu a replicat că urmează să fie elaborată, alături de Ministerul Fondurilor Europene, o ordonanţă în acest sens.

Măsuri pentru a facilita stingerea datoriilor reciproce dintre companii

Totodată, Orban i-a cerut lui Popescu măsuri pentru a facilita stingerea datoriilor reciproce dintre companii.

„Schema de compensare pe care o administraţi dumneavoastră este o schemă care poate fi folosită pentru a mai stinge din blocajele care există între companii şi între companii şi diferitele bugete publice. (…) Trebuie să intre în mecanismul de compensare cât mai multe companii, pentru că numai astfel putem identifica diferitele legături în care putem să facem compensările care să reducă din arierate”, a explicat Orban.

„Da, vorbim de acel Oficiu de compensare al datoriilor între companii, unde obligatoriu companiile cu capital de stat trebuie să opereze. Probabil că o să vin să facem o modificare în aşa fel încât să extindem şi să scădem foarte mult taxa, poate chiar să renunţăm la taxă, până la sfârşitul anului, în aşa fel încât să fie un circuit foarte rapid de stingere a datoriilor reciproce”, a precizat ministrul.

Pe 25 mai, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri anunţa că analizează posibilitatea de a acorda fonduri în valoare de un miliard de euro companiilor afectate de pandemia de COVID-19.

„Un miliard de euro fonduri de la Ministerul Fondurilor Europene ar putea intra în bugetul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri pentru a fi puşi la dispoziţia companiilor din domeniile afectate de criza creată de pandemia de COVID-19”, preciza ministerul.

Pe 3 iunie, ministrul Virgil Popescu anunţa că Ministerul Economiei pregăteşte un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de un miliard de euro.

El adăuga că acest pachet va fi împărţit în trei proiecte: 550 milioane euro granturi pentru investiţii, până în 200.000 de euro fiecare grant; 350 de milioane de granturi de capital, tot până în 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, HORECA, transport auto, industria de evenimente şi 100 milioane euro, granturi până în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este şi acţionarul companiei şi care nu au beneficiat de niciun ajutor în această perioadă.