Ludovic Orban a anunţat că în cursul acestei săptămâni va fi făcută o alocare de către Guvern către primării pentru a echilibra bugetele administraţiilor locale care fac achiziţii în vederea pregătirilor pentru începerea anului şcolar pe 14 septembrie.

„Pe 14 septembrie va începe şcoala, asta am anunţat tot timpul. (…) În principiu, noi am stabilit cum începe şcoala în funcţie de nivelul de răspândire a virusului”, a declarat premierul, la finalul unei şedinţe la sediul de campanie al PNL.

Anunțul lui Orban

De asemenea, premierul a vorbit și despre achizițiile ce se vor face în perioada următoare, explicând că se va face o alocare echilibrată a bugetelor pentru a compesa pierderile parțiale din venituri.

„Pot să facă achiziţia fără niciun fel de probleme. Pot să facă contractul, În acest sens, am discutat acest subiect cu reprezentanţii localităţilor, în cursul acestei săptămâni, noi vom face o alocare de echilibrare a bugetelor care să compenseze parţial pierderile de venituri şi o să aibă şi resurse financiare suplimentare”, a afirmat luni Ludovic Orban, întrebat dacă a primit semnale de la unii primari că nu au bani ca să fac achiziţii pentru începerea şcolilor.

Unii edili s-au plâns că nu au fonduri suficiente pentru a lua măsurile necesare combaterii COVID-19 înaintea începerii anului şcolar.

De exemplu, primarul Constanţei Decebal Făgădău a anunţat că în şedinţa Consililui Local de luni a fost alocată suma de cinci milioane de lei pentru unităţile de învăţământ din municipiu. El a precizat că din partea Guvernului au fost primite doar promisiuni, nicio măsură concretă, nici tablete, nici măşti, nici proceduri.

Orban, despre creșterea salariului minim

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la Bistrița că salariul minim pe economie „nu va îngheţa”, dar o eventuală creştere va fi luată în calcul după analizarea situaţiei economice.

„Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luată în calcul productivitatea, indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariile dacă creşte productivitatea. Sigur că mi-aş dori să putem s-o facem la nivel de ramură odată şi odată; deocamdată, nu. Şi, evident, compensarea reducerii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei”, a explicat premierul.