O reacție în acest sens a venit și de la ministrul culturii, Lucian Romașcanu. Într-o conferință de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ministrul român susține că nu cunoaște prea multe detalii referitoare la jurizarea la Eurovision.

Totodată, el a mai adăugat că nu a vorbit nici cu conducerea televiziunii publice, însă în opinia sa, un fenomen cultural a ajuns să fie politizat din ce în ce mai mult, ministrul dând exemplu situația Ucrainei.

„Știu și eu cât dvs. Două două lucruri vreau să spun: 1. că politizăm din ce în ce mai tare un fenomen care a început a fi unul cultural și de unire al țărilor din Europa; și 2. compromitem nu doar fenomenul în sine, ci și atenția și sprijinul pe care trebuie să le acordăm Ucrainei”, a spus ministrul Lucian Romașcanu.

Ministrul a mai adăugat că speră ca printre cei care au făcut transfer de voturi să nu se numere și România, subliniind faptul că Ministerul Culturii nu are niciun fel de implicare în această chestiune.

„Ucraina trebuia să câștige. Probabil că pe merit. Nu avea nevoie de astfel de lucruri. Cei care au gândit – și sper că nu au fost românii -, EBU, să facă un astfel de transfer de voturi au făcut rău lor, competiției și Ucrainei”, a declarat Lucian Romșcanu.

El a mai adăugat că România și-ar dori o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, astfel încât doar publicul să conteze și nicidecum ceea ce se întâmplă pe scena politică.

România își dorește o reformă la Eurovision

„Dar ne preocupă. Mi-aș dori să se întâmple o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, doar publicul să conteze, pentru că această împărțire politică a voturilor – pe care o vedem de ani de zile – nu are nicio legătură”, a spus ministrul culturii.

Ministrul a mai menționat că speră ca după analizele care vor fi realiste, România să nu fi avut nicio problemă.

„Nu văd cum poți să oprești chestia asta cu datul voturilor către alții decât dacă lași la alegerea publicului. Dacă pui un juriu, inevitabil: hai că sunt frații noștri”. Sper că din ce se va analiza să rezulte că nu la noi a fost problema. În al doilea rând, să transmitem nevoia unei reforme la Eurovision”, a adăugat Lucian Romașcanu.

Acesta a mai adăugat că în cazul în care concursul s-a dovedit că a fost ”furat”, atunci nimeni nu va mai lua în serios ceea ce se întâmplă acolo.

„Cultura românească este și ea reprezentată. Dacă concursul e furat, arta e furată, nimeni nu va mai lua în serios ce se întâmplă acolo. Îmi doresc o reformă, pentru că atunci când lucrurile se întâmplă corect, toată lumea e fericită și mulțumită. San Remo pentru italieni merge de zeci de ani.

Nu înțeleg de ce trebuie să facem dintr-un concurs de muzică un portstindard politic. Fiecare votează candidații și la sfârșit ne bucurăm că avem mai multă populație ca alții sau alții ca noi”, a comentat ministrul.

Reacția ministrului Culturii din Republica Moldova

O reacție în acest sens a venit și din partea lui Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova. Oficialul a adăugat că nu știe concret ce s-a întâmplat acolo însă rezultatele nu au legătură cu lumea politică.

„Nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar nu sunt un fan al Eurovision, (…) această competiție nu e nici festival muzical, nici competiție sportivă. (…) Nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală, de neam. Acest punctaj maxim sau minim e doar un joc, nu ar demonstra o unitate sau o lipsă a ei”, a adăugat Sergiu Prodan.

Menționăm faptul că scandalul de la Eurovision a început după ce sâmbătă seară, EBU a descalificat juriile din șase țări, printre ele s-a numărat și România, pe motiv că ar fi observat unele „nereguli” și le-a înlocuit cu un „agregator” de scoruri. Decizia a generat controverse, în contextul în care nu au fost oferite prea multe explicații în acest sens.