“Din punctul meu de vedere, intrarea în ERM-2 în 2012 nu mai este realistă şi odată cu ea se mută şi ţinta adoptării euro (prevăzută pentru 2015 -n.r.)”, a spus Croitoru.

Intrarea în ERM-2 este etapa premergătoare aderării la zona euro şi presupune ajustarea deficitului bugetar sub trei la sută din PIB. Înainte de a intra în zona euro, un stat UE trebuie să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 15 la sută faţă de euro.

În opinia mediului de afaceri, principalele avantaje care decurg din adoptarea monedei unice europene sunt eliminarea diferenţei între dobânzile la leu şi euro, respectiv reducerea costurilor creditării pentru firmele autohtone, eliminarea riscului valutar în tranzacţiile comerciale, disciplina bugetară strictă, eliminarea presiunilor speculative pe leu.

În martie 2010, prin programul de convergenţă, România a reconfirmat către Uniunea Europeană, calendarul de adoptare a euro în 2015, dar după vizita directorului general al FMI la Bucureşti, care a sugerat amânarea intrării României în zona euro, reprezentanţii instituţiilor responsabile din România şi-au reconsiderat atitudinea şi au făcut declaraţii publice mai nuanţate pe această temă.

SURSA: Agepres