‘Astăzi nu a fost momentul adecvat pentru o relaxare a politicii monetare din cauza incertitudinilor persistente din jurul crizei datoriilor din Europa. Desigur, există unii factori care arată spre o diminuare graduală a dobânzii în viitor’, a declarat Lucian Croitoru.

‘Există unii factori care alimentează dezinflaţia, însă există, de asemenea, şi unele incertitudini cu privire la fluxurile de capital, preţurile administrate şi încetinirea exporturilor, care justifică decizia de astăzi’, a explicat Lucian Croitoru.

‘Politica monetară actuală rămâne adecvată şi cred că banca centrală va continua să promoveze o politică care va aduce inflaţia în apropiere de intervalul ţintă pentru acest an şi în viitor’, a adăugat consilierul guvernatorului.

Cu toate acestea, ‘volatilitatea ridicată a preţurilor la alimente s-a diminuat şi a trecut mai mult de un an de când guvernul a decis să majoreze Taxa pe Valoarea Adăugată, astfel încât putem spune că principalele două motive care au determinat Banca centrală să-şi oprească ciclului de reducere a dobânzilor au dispărut’, a spus Lucian Croitoru.

Banca Naţională a României a menţinut joi neschimbată, la nivelul de 6,25 la sută, dobânda de politică monetară, cel mai ridicat nivel din Uniunii Europene. Factorii de decizie de la BNR au lăsat dobânda de bază stabilă din luna iunie 2010.

De asemenea, Banca Centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
SURSA: Agerpres