„Nu există ca senatorii României să voteze în necunoștință de cauză”, susține acesta.

Întrebat cine a luat decizia ca pragul pentru abuzul în serviciu să fie de 250.000 de lei, Lucian Bode a răspuns: „Nu a fost nimeni informat, nu doar eu. Niciun membru al coaliției prezent la discuție nu a discutat despre 250.000, despre 9.000 sau altceva. Eu, participant la respectiva discuție, nu am auzit nicio clipă vorbindu-se despre 250.000 sau despre 9.000”.

Secretarul general al PNL are „încredere că în Camera Deputaților se va găsi acel prag rezonabil, astfel încât aceste discuții să nu mai aibă loc”.

„Eu susțin absolut toate deciziile să fie discutate în grupul parlamentar și grupul să fie informat înainte de a vota. Este posibil ca aceste discuții să nu fi avut loc în grup, dar nu există ca senatorii României să voteze în necunoștiință de cauză”, a adăugat el.

Ministerul Justiției susține pragul de 9.000 de lei pentru abuz în serviciu

Miercuri, 29 martie, Ministerul Justiției a anunțat că va susține adoptarea în Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au transmis miercuri seară că susțin în Camera Deputaților această propunere.

Senatul aprobase anterior un proiect de lege care prevede un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Conform unui amendament aprobat de către Senat, „fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Abuzul în serviciu nu ar trebui permis

Frans Timmermans , vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat că abuzul în serviciu nu este permis. De asemenea, el a mai spus vineri, 31 martie, că așteaptă să vadă forma finală votată de către Senatul României în urmă cu două zile.

Totuși, spune el, are încredere în președintele social-democrat Marcel Ciolacu, subliniind că ceea ce se întâmplă acum nu se aseamănă deloc cu situația din 2017. Amintim că la acel moment a fost dată Ordonanța 13, cea care a fost aspru criticată de oficialul european.

”Foarte clar, nu este absolut acelaşi lucru. Să fim foarte clari în această privinţă. Marcel Ciolacu şi partidul sunt dedicaţi foarte mult statului de drept. Mi-au lămurit acest lucru de multe ori, nu doar în cuvinte, văd ce se întâmplă în guvern. Şi această problemă specifică nu este în etapele finale ale soluţiei. Aşa că personal aş aştepta până când voi vedea ce rezultă la final şi până atunci mă abţin să-mi exprim opinia. Dar este clar că nu operăm în acelaşi mod ca la momentul respectiv (n.r. vremea Ordonanţei 13). Acesta este acum, în mod clar, un partid dedicat valorilor europene, angajat în respectarea statului de drept, şi să vedem ce rezultă de aici, şi apoi putem avea o judecată finală”, a declarat oficialul european în cadrul unui interviu pentru Digi 24.