Parcarea ilegală pe locurile private de parcare va putea fi sancționată mai aspru, anunță Gabriel Andronache

Deputatul PNL Gabriel Andronache a anunțat că se află în procedură parlamentară un proiect de lege care prevede sancțiuni mai aspre pentru șoferii care parchează ilegal pe locuri de parcare marcate și delimitate corespunzător, aparținând altor persoane. Inițiativa legislativă vizează completarea actualului cadru legal, care în prezent sancționează doar circulația pe drumurile publice și parcarea neregulamentară pe domeniul public.

„Parcarea ilegală pe locurile private de parcare va putea fi sancționată.

După 1 an de campanie electorală continuă revin la postările obișnuite despre activitatea mea parlamentară.

Am inițiat și este în procedură parlamentară o propunere legislativă care are scopul de a facilita intervenția structurilor de Poliție atunci când regulile de circulație privind oprirea, staționarea și parcarea sunt încălcate în cartierele rezidențiale care au drumuri și parcări private”, a scris acesta pe Facebook.

Ce noutăți aduce proiectul legislativ

Potrivit deputatului PNL, printre noutățile aduse de proiectul legislativ se numără definirea parcării private ca fiind un spațiu destinat parcării, aflat în proprietatea unei persoane fizice sau juridice private.

De asemenea, a precizat că regulile referitoare la oprire, staționare și parcare, inclusiv interdicțiile, vor fi aplicabile și acestor tipuri de parcări private.

„Care sunt noutățile:

– este definită parcarea privată ca spațiu destinat parcării, deținut de o persoană fizică sau juridică privată.

– regulile (incluzând interdicțiile) privind oprirea, staționarea sau parcarea se aplică și parcărilor private”, a precizat el.

Gabriel Andronache a mai afirmat că proiectul de lege are ca scop oferirea posibilității Poliției de a sancționa șoferii care parchează abuziv pe locuri private, întrucât legislația actuală reglementează doar circulația și parcarea pe domeniul public.

El a menționat că inițiativa legislativă se află în prezent în procedură la Senat, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

„Scopul proiectului este acela de a permite structurilor de Poliție să intervină pentru sanctionarea celor care prin abuz staționează sau parchează pe locurile de parcare deținute de proprietarii de drept, profitând de faptul că legea actuală reglementează doar circulația pe drumurile (inclusiv parcările) publice.

Proiectul se află în procedură la Senat, primă cameră sesizată. După dezbaterea din Senat vom lua decizia finală în Camera Deputaților”, a conchis liberalul.

Parcarea la bordură nu va mai fi gratuită în Iași

În altă ordine de idei, amintim că începând cu 1 iulie, șoferii din municipiul Iași nu vor mai beneficia de parcare gratuită la bordură pe peste 40 de străzi. Consiliul Local urmează să adopte o hotărâre care va introduce modificări semnificative în sistemul de parcare urbană, vizând instituirea unor taxe pentru utilizarea locurilor de parcare stradală în zonele vizate. Măsura are ca scop eficientizarea gestionării spațiilor publice și creșterea disciplinei în trafic.

Noile reglementări pentru șoferi prevăd includerea acestor străzi în sistemul public de parcare cu plată, în vederea unei gestionări mai eficiente a traficului și a utilizării spațiului urban. Primăria estimează că aproximativ 4.000 de locuri de parcare vor fi vizate de această schimbare.

Tarifele pentru parcarea în aceste zone vor varia între 2 și 7 lei pe oră, în funcție de zona tarifară. Sistemul va funcționa de luni până sâmbătă, între orele 08:00 și 20:00, iar parcarea va rămâne gratuită în zilele de duminică și în sărbătorile legale, cu excepția zonelor dotate cu barieră. Mai multe puteți citi aici.