Liderul parlamentarilor din Partidul Social Democrat (PSD) din Camera Deputaților, deputatul Alfred Simonis, a vorbit despre pragul pentru abuzul în serviciu, subliniind că cel de 250.000 de lei va fi modificat.

Nu în ultimul rând, el a amintit că modificarea codurilor penale este unul dintre jaloanele din PNRR.

”În primul rând, e obligatoriu să modificăm codurile penale în sensul celor cerute de Curtea Constituţională a României, această modificare fiind un jalon în PNRR. Deci, fără modificarea codurilor penale, pierdem nişte miliarde de euro din PNRR, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, contrar informaţilor din spaţiul public, nu am participat la discuţia în coaliţie unde s-a introdus alt prag, şi mă număr printre cei care consideră că acest prag de 250.000 de lei este unul exagerat şi nerezonabil”, spune el.

9.000 de lei, un prag rezonabil

Deputatul PSD Timiș a precizat că propunerea unui prag de 9.000 de lei, adică două salarii medii în plată, este un prag rezonabil.

”Am văzut reacţiile colegilor din Partidul Social Democrat care au cerut Ministrului Justiţiei să vină cu o nouă propunere de prag pentru acest abuz în serviciu pentru că este obligatoriu să introducem un prag cerut de CCR, dacă facem o lege ce nu respectă decizile CCR, nu va trece ulterior de CCR. Am văzut o propunere undeva la 9.000 de lei, două salarii medii în plată, cred că este un prag rezonabil care are şanse să treacă şi de CCR, pentru că putem pune un leu, cum spun populiştii în spaţiul public, dar nu va trece de CCR şi nu îndeplinim jalonul şi iar pierdem 1,5 sau 2 miliare de euro cred că nu ne putem permite să pierdem suma asta”, a adaugat Alfred Simonis.

Alfred Simonis nu știe cine a scris amendamentul inițial

De asemenea, deputatul social-democrat a fost întrebat cine a fost cel care a scris amendament, însă Alfred Simonis a spus că nu știe.

”Modificările la legea de modificare a Codului Penal ar fi trecut tacit pe dată de 30 martie de către Senat, amendamentele au fost făcute pe repede înainte de a fi adoptat tacit fără amendamente, ştiţi foarte bine că, dacă trecea de o Camera într-un fel sau de altă Camera în alt fel, nu am fi respectat principiul bicameralismului şi ar fi existat pericol de neconstituţionalitate. Prin urmare, s-a făcut pe repede înainte, de aceea nici nu avem informaţiile încă, cu siguranţă le vom avea în perioada următoare, cine a propus concret, cine de la Ministerul Justiţiei sau din altă parte.

Cert este că suntem în momentul în care, văzând şi dezbaterile din spaţiul public, văzând şi reacţia societăţii, văzând şi poziţia Ministrului Justiţiei de revenire cu acest prag, suntem în faza în care avem cu toţi certitudinea că acel prag era nerezonabil, va fi modificat la Camera săptămâna viitoare.

Am cerut colegilor de la cabinetul meu parlamentar că luni, atunci când legea va veni la Camera Deputaţilor, depunem de urgenţă o diminuare a acelui prag la 9.000 de lei, urmând că, după aceea, în urmă negocierilor care le avem cu Comisia Europeană şi cu alţi specialişti, să vedem dacă sunt şanse de trecut de CCR cu acest prag, pentru că, repet, este o solicitare făcută de CCR ca abuzul în serviciu să fie un anumit prag şi acela să nu fie derizoriu.

Deci, va trebui să identificăm un prag să nu fie derizoriu, dar să nu fie exagerat, chiar nesimţit, astfel încât să ne trezim că zeci de mii de euro pot fi cheltuiţi fără să fie infracţiune”, a adăugat Simonis.