O ora de tenis costa i medie 70.000 lei, pretul unei rachete variaza itre 600.000 si 4.000.000 lei, iar o minge sare pina la 40.000 lei, unui jucator impatimit fiindu-i necesare patru – sase mingi pe luna. Nu este de mirare ca bucurestenii cu venituri medii nu prea se ighesuie sa bata mingea pe zgura. Un al minus al afacerii este ca functioneaza maximum opt luni pe an – deci poate fi calificata drept sezoniera – pentru ca terenurile acoperite sunt relativ putine.
„Desi i Capitala exista i momentul de fata circa 100 de terenuri de tenis, o mare parte din ele apartin ica statului si nu sunt exploatate la adevaratul lor potential”, spune Vasile L?iroiu, administratorul Clubului Sanatatea. „Nu-mi vine sa investesc i terenuri stiind ca nu sunt ale mele, asa ca nici profitul nu este extraordinar. Cistig itre 500 si 1.000 USD pe luna, beneficiind de vecinatatea Pietei Victoriei”, adauga L?iroiu.
Pornirea de la zero a unei astfel de afaceri este o adevarata aventura. Mai itii, din pricina costurilor terenului: un metru patrat costa i zonele periferice – cele mai bune, pentru ca sunt mai putin poluate – 20 de dolari. L?inind cont ca un teren de tenis are itre 500 si 700 de metri patrati, iar pentru ca investitia sa fie rentabila este nevoie de cel putin doua terenuri, suma necesara pentru iceput este de 30.000 USD.
„Setul al doilea” de investitii consta i amenajarea terenului propriu-zis, care este destul de costisitoare. in linii mari, schema este urmatoarea: se sapa o fundatie de jumatate de metru, se toarna un strat de balast, se introduc tuburi de dren (pentru ca atunci cind ploua sa nu se inunde terenul), se toarna apoi zgura si se taseaza, iar i final se imprejmuieste cu un gard ialt de patru metri. Toate acestea costa cam 10.000 USD. Un lucru esential este pozitia terenului fata de soare: terenul trebuie sa fie astfel orientat icit soarele sa rasara dintr-o laterala si sa apuna i cealalta. Daca orientarea este pe directia est-vest, jucatorii nu vor putea vedea mingea din cauza soarelui.
O data facuta investitia initiala, itretinerea terenurilor nu mai iseamna mare lucru din punct de vedere financiar. Zgura trebuie ilocuita periodic, pentru refacerea a doua terenuri fiind necesara o jumatate de tona de zgura, care costa 500.000 lei. De asemenea, este nevoie de un igrijitor care sa ude terenurile si sa le refaca de doua ori pe zi. Pentru cine isi permite, pretul unei instalatii automate de stropit terenul este de 3.000 USD. La aceasta se adauga becuri speciale – itrucit pe orice teren respectabil se poate juca i nocturna – al caror pret poate ajunge la 500 USD bucata. Ceea ce „omoara” profitul este nota de plata la lumina si apa, care depaseste de obicei 10 milioane de lei pe luna.
Copiii sunt cei mai fideli clienti
Investitia poate fi profitabila chiar daca nu este vorba de o baza sportiva cu traditie, situata itr-o zona cunoscuta. Marian L