În cursul nopţii trecute, agenţiile germane de protecţia consumatorilor au înaintat plângeri masive la adresa concernului Volkswagen. Zeci de mii de posesori de automobile diesel speră să fie despăgubiţi.

Uniunea agenţiilor pentru protecţia consumatorilor din Germania (VZBZ) a înaintat numeroase plângeri contra concernului Volkswagen (VW) la Tribunalul Superior de Land din Braunschweig în contextul încălcării normelor de poluare. Plângerile se întind pe nu mai puţin de 250 de pagini. Astfel se urmăreşte determinarea concernului să suporte daunele pricinuite mai multor milioane de posesori de automobile marca VW prin manipularea emisiilor poluante. „Volkswagen a înşelat cumpărătorii şi le datorează acestora despăgubiri”, solicită şeful VZBZ, Klaus Müller.
Astăzi a intrat în vigoare noua lege „MFK”, convenită de marea coaliţie de guvernământ de la Berlin (CDU/CSU şi SPD) odată cu preluarea noului mandat, o lege care facilitează revendicarea, de către consumatori, a unor despăgubiri colective din partea concernelor acţionate în judecată. În procese cu caracter de precedent urmează a fi clarificate, în baza noii legi, chestiuni de ordin general. „MFK” a creat premisele demarării acestui proces împotriva concernului auto VW. Agenţiile pentru protecţia consumatorilor pot înainta plângeri, în numele clienţilor, împotriva unei companii. VZBZ speră ca în urma actualului proces să fie despăgubiţi proprietarii de automobile cu motoare diesel, afectaţi de retragerea de pe piaţă a maşinilor pe motorină vechi. Astfel, persoanele afectate ar trebui să primească suma pe care au achitat-o la cumpărarea automobilului. 

Partidele aflate la guvernare în Germania s-au obligat să adopte această lege înaintea expirării dreptului consumatorilor de a depune plângeri contra VW, mai precis înainte de sfârşitul lunii decembrie.Plângerile nu se îndreaptă doar împotriva mărcii Volkswagen, ci şi a celorlalţi producători din concern, în speţă Audi, Skoda şi Seat, în cazul motoarelor diesel de tip EA 189. În ce priveşe Volkswagen, VZBV estimează că numărul şoferilor care ar putea depune plângere se ridică la peste două milioane. 

În septembrie 2015, Volkswagen a fost nevoit să admită că a manipulat softul de măsurare a gradului poluării la motoarele diesel. Vizate de obligaţia retragerii de pe piaţă sunt aproximativ 2,5 milioane de automobile marca VW. 
Concernul VW nu crede că plângerea colectivă va avea succes în Germania. Plângerile individuale înaintate până acum de posesorii de automobile VW diesel au rămas, în cea mai mare parte, fără succes.

SURSA: DW