Tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a câştigat, luni, apelul depus împotriva anulării vizei sale de Australia, cu o săptămână înaintea debutului primului turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open. Totuși, nici asta nu îi garantează tenismenului sârb că va rămâne pe pământ australian.

Judecătorul Anthony Kelly a respins anularea vizei şi a ordonat Guvernului australian să achite costurile legale şi să-l elibereze pe Djokovic din detenţie în termen de o jumătate de oră. De asemenea, în cursul zilei de luni, Djokovic a fost eliberat din centrul unde era reţinut pentru a fi împreună cu avocaţii săi în timpul audierii, iar judecătorul Kelly şi-a exprimat neliniştea legată de refuzarea derogării medicale pe care a obţinut-o iniţial Djokovic.

Cu toate acestea, potrivit avocatului care reprezintă autoritățile australiene în acest caz, Christopher Tren, în ciuda acestei decizii a judecătorului, situaţia lui Novak Djokovic nu este în totalitate clarificată, din moment ce ultimul cuvânt rămâne la ministrul pentru Imigrație din australia, Alex Hawke.

„Ministrul pentru Imigraţie are putere absolută și poate anula orice decizie, chiar și una luată de un anumit stat federal”, a spus avocatul.

Djokovic beneficiază de o „derogare medicală”

Amintim că, tenismenul sârbul a fost plasat la centrul Park Hotel, pentru solicitanţii de azil din Melbourne la sosirea în Australia, şi aşteapta răspunsul la apelul său împotriva respingerii vizei sale de către autorităţile australiene şi a scutirii sale medicale, pentru a putea participa la Australian Open luna aceasta fără a fi vaccinat împotriva coronavirusului.

Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, a primit o „derogare medicală” pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.

Tenismenul a contestat anularea vizei

Liderul mondial al tenisului Novak Djokovic beneficiază de o scutire de vaccinare împotriva Covid-19 întrucât a contractat virusul în luna decembrie, după cum spuneau avocaţii săi.

„Data primului test Covid PCR pozitiv a fost înregistrată pe 16 decembrie 2021”, au declarat aceştia într-un document depus la tribunalul federal, în încercarea de a anula respingerea vizei sale de intrare în Australia.

Djokovic, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat, urmând să rămână până luni într-un hotel din Melbourne.