Lovitură totală pentru cei care stau la bloc! Decizia care va afecta foarte mulți români. Tocmai acum s-a aflat

Săptămâna trecută, ELCEN a primit o majorare de 86% a prețului pentru energia termică. Acum, Termoenergetica a cerut și ea o majorare de 85% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice.

Surse au declarat pentru hotnews.ro că tarifele percepute de Termoenergetica pentru propriile servicii ar putea ajunge la 440 de lei pe gigacalorie. La acest tarif se va adăuga prețul de producție a energiei electrice de la ELCEN. Așadar, prețul final ar putea ajunge la 740 de lei, respectiv 900 de lei cu TVA.

În prezent, tariful cerut de Termoenergetica este de 425,7 lei, respectiv 506 lei cu tot cu TVA. Bucureștenii racordați la sistemul centralizat plătesc suma de 163 de lei cu tot cu TVA, o treime din prețul real. Celelalte două treimi sunt plătite de către primărie.

Ce spune directorul Termoenergetica

Contactat de libertatea.ro, directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, a declarat că procentele prezentate în spațiul public sunt doar ipoteze de lucru. Acesta nu a dorit să dea mai multe detalii referitoare la majorarea prețurilor pentru energia termică.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că prețul final pe care populația îl va plăti va fi stabilit după un vot în Consiliul General al Capitalei, chiar dacă anunțase anterior că prețul va fi aflat până la finalul lunii octombrie.

„Până în secunda aceasta, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producție, 220 lei transport și distribuție, la care se adaugă TVA 19%, rezultând 506 lei gigacaloria. Atât costă. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, restul de 340 sunt plătiți de PMB. Pe aceste două componente avem informația doar ceea ce înseamnă producția, nu mai este 206 lei este 329 lei, plus TVA, tarif aprobat ieri de ANRE. TVA-ul este 19% în general. Conform unei legi aprobate în această vară, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și transportul de energie termică. Acum a mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi este 220 lei”, a explicat Nicușor Dan, vineri, într-o conferință de presă.

Într-o altă ordine de idei, premierul demis Florin Cîțu a anunțat că în această săptămână va începe alocarea de bani către primării pentru subvenționarea facturilor la energia termică. Cu toate acestea, premierul demis spune că acest lucru se va întâmpla doar după stabilirea unui mecanism de plată raportat la numărul de gospodării și de familii.