De ce bucureștenii nu au nici acum parte de căldură? Șeful Termoenergetica vine cu o explicație

Mai mult, acesta a completat că „sistemul este în pragul colapsului”, deoarece anul acesta s-au modernizat doar 15 kilometri de conductă, din totalul de 1.000 de kilometri de rețea primară.

„Sistemul este în pragul colapsului, în ultimii zece ani s-a tot spus că Radet are datorii la Elcen, apoi a intrat în insolvență, iar în cele din urmă în faliment, în 2019. În concluzie, lispa de investiții și lispa de finanțare au dus la o degradare din ce în ce mai mare a sistemului”, a declarat Claudiu Crețu pentru gandul.ro

De asemenea, în momentul de față sunt oprite două CET-uri în București, fapt care îngreunează foarte mult furnizarea agentului termic.

„În prezent, Cet Grivița și Energo Vest sunt oprite din cauza prețurilor foarte mari la gaze, dar care se vor deschide. Mai sunt și lucrări care trebuie încheiate, și cred eu că în curând va fi mai bine. Problema este că sistemul nu poate fi pornit dintr-o dată, trebuie pornit ușor, să nu crape, pentru că nu face față presiunii dintr-o dată, este o problemă de fizică, apa fierbinte dilatează conductele care sunt foarte vechi”, a completat Claudiu Crețu.

Cum va fi această iarnă?

Potrivit celor spuse de directorul general al Companiei Termoenergetica, lucrurile vor fi „un pic mai bine” în această iarnă, față de iarna trecută. Totuși, „depinde și de temperaturi”, spune el.

„Lucrurile se vor schimba când vor începe investițiile pe fondurile europene.  Anul acesta s-au făcut 15 kilometri dintr-o mie. Vă dau un exemplu: Oradea și-a modernizat întreaga rețea pe fonduri europene, iar iarna trecută nu au avut nici măcar o avarie. Eu cred totuși că de la 1 noiembrie va fi mai bine, vor porni și cele 2 cet-uri, și mai avem și câteva lucrări care trebuie finalizate. Pornim treptat”, a mai spus Claudiu Crețu.

Aproape tot Bucureștiul, afectat de lipsa furnizării agentului termic

Amintim că aproape toată Capitala este afectată în momentul de față de lipsa furnizării agentului termic. În acest context, pe site-ul Termoenergetica au apărut marți mii de blocuri de pe sute de străzi care s-au aflat în această situație.

„Funcționare deficitară a încălzirii din cauza manevrelor de echilibrare hidraulică a rețelei termice”, a scris în dreptul blocurilor afectate.