„M-am uitat şi eu pe lege şi vrei să te întrebi dacă legea este făcută să protejeze sau să abuzeze cetăţeanul, pentru că aşa cum sunt formulate anumite texte, pur şi simplu, cei care vor fi chemaţi să aplice legea, probabil, nu vor şti cum să o facă.

Vă dau un exemplu. Spune aşa: separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte. Cine stabileşte că o persoană sănătoasă suspectă poate fi izolată? Nu spun că nu ar trebui izolate, spun că nu sunt criterii şi, din păcate, sunt foarte multe formulări de acest gen cu caracter general. Asemenea lege nu are cum să treacă de Curtea Constituţională”, a transmis Robert Cazanciuc, înainte de şedinţa conducerii colective interimare a PSD.

Protejarea populației

Robert Cazanciuc spune că situaţia este similară cu cea a actului normativ privind sancţionarea celor care nu respectau regulile anti-COVID.

„Suntem exact în situaţia cu amenzile, în care un text general în care oamenii nu ştiau ce conduită să urmeze a picat la Curte.

Asta încercăm să facem, să protejăm populaţia, nu să dăm naştere la abuzuri, pentru că pe un text general fără criterii nu ai cum să nu întâlneşti la un moment dat şi abuzuri.

Textul pare să nu fie scris de jurişti, textul pare să fie scris de oameni care lucrează, mai degrabă, cu cifrele macro şi nu se gândesc cum să pună în practică în mod efectiv un mecanism real de protecţie juridică a cetăţenilor”, a adăugat preşedintele interimar al Senatului.