Preţul gazului atinge recorduri în Europa

Preţul gazului în Europa, deja ridicat din cauza aprovizionării ruseşti reduse în această vară, a atins noi recorduri luni, după decizia Gazprom de a nu tranzita decât foarte puţin gaz prin Ucraina, conform informațiilor transmise de letemps.ch

Potrivit agenţiilor ruseşti, preţul gazului în Europa a atins un maxim istoric, depăşind pragul de 585 dolari pentru 1000m3, imediat după decizia Rusiei de a nu achiziţiona decât 4% din capacitatea de tranzit suplimentar propusă de Ucraina pentru septembrie. Şi asta în situaţia în care preţul gazului natural în Europa atinge deja recorduri faţă de o cerere sporită şi un nivel de stocare mai mic decât de obicei, provocând îngrijorare pentru iarna viitoare.

În cadrul contractului actual, Gazprom trebuie să asigure tranziul a 40 de miliarde de metri cubi via Ucraina. Gazprom cumpără apoi capacităţi suplimentare, dacă e nevoie. De obicei, Rusia cumpără o cantitate importantă de capacitate de tranzit în plus, când gazoductele sale care ocolesc Ucraina funcţionează la capacitate maximă. Dar unul din principalele gazoducte ruseşti care o leagă de Germania, Yamal-Europa, nu funcţionează în prezent decât la capacitate redusă după un incendiu într-o staţie de tratare a gazelor, la începutul lui august. Luni, la punctul de sosire de la Mallnow, intra mai puţin de jumătate din volum faţă de perioada de dinainte de incident.

Cerere crescută după o iarnă rece

În comentariile sale transmise AFP, furnizorul de informaţii Platts a arătat că preţurile gazului în Europa se datorează în special unei cereri sporite după o iarnă rece şi o scădere a altor surse de aprovizionare. „Rusia este acum singura ţară care ar putea avea o producţie excedentară, dar pentru a-şi spori exporturile, ea ar trebui să-şi rezerve capacităţi suplimentare via Ucraina”, arată ei.

„O scădere a fluxului la Mallnow a redus importurile ruseşti cu 30-45 de milioane de metri cubi pe zi din 31 iulie. Deşi istoric livrările Gazprom au fost fiabile şi problemele au fost rezolvate rapid şi prevedem că fluxurile vor reveni la peste 80 de metri cubi pe zi, evoluţia strategică a Gazprom de a se concentra pe valoare faţă de volum în 2020-2021 ar putea duce la fluxuri inferioare mai mult timp”, adaugă Platts. Unii observatori acuză Moscova că ridică presiunea şi rămâne surdă la cererile europenilor de a creşte livrările aşteptând intrarea în funcţiune a gazoductului controversat Nord Stream 2.

Exemplul Bulgariei

În doar un an, prețul gazelor naturale din Bulgaria s-a triplat. De la 18,67 leva / MWh în august anul trecut, a crescut astăzi la 57,60 leva, așteptându-se să depășească 67 de leva în septembrie. Este prea devreme pentru a ghici ce niveluri va atinge în octombrie, deși Bulgargaz prognozează deja un preț de 69,76 leva / MWh, conform informațiilor transmise de Vladislava Peeva, într-un articol realizat pentru mediapool.bg

Piețele de gaze au luat-o razna, la bursele europene valorile aprovizionării în septembrie 2021 variază în jur de 47 de euro / MWh, iar instalațiile de stocare a gazului în Europa sunt goale, cu o lună și jumătate înainte de sfârșitul sezonului estival și începutul lunilor mai reci, în care începe încălzirea. Potrivit unor analiști, asistăm la un joc al Gazprom. Rusia creează artificial o penurie de gaze în UE, în numele celei mai timpurii puneri în funcțiune a Nord Stream 2. În general, prețurile internaționale la gaz depind de numeroase procese, dintre care unele sunt politice. Fiecare piață națională are propriile sale particularități și, în special, pe piața bulgară au existat schimbări serioase doar în ultimele două luni.

Noi jucători pe piață

La începutul lunii iulie, a devenit clar că Sașo Doncev, proprietarul celui mai mare distribuitor de gaze naturale pentru gospodării, Overgas, a atras compania americană Linden ca și coacționar, cu ambiția de a deveni un actor regional mai serios, bazându-se pe experiența noului partener în furnizarea de gaze lichefiate. Ceea ce înseamnă că societatea angajată cu introducerea gazelor în orașe se va strădui să caute prețuri mai competitive pentru materiia sa primă. Aceasta este singura modalitate de a dezvolta o rețea de alimentare cu gaze și de a-și crește numărul de clienții – adică de a câștiga. În prezent, Overgas și gospodăriile sunt prinse în costurile ridicate de conectare și în prețurile deja neatractive ale gazului.

În ceea ce privește industria, a venit o cerere de la fostul șef al Lukoil Bulgaria, Valentin Zlatev, care a trecut de la petrol la gaz. Preluând compania Energiko Trading Bulgaria din interior, el a primit o licență de 10 ani pentru comercializarea gazelor. Din declarația sa cu privire la această autorizație a reieșit clar că va vinde gaz rusesc de la Turkish Stream. Informațiile neoficiale sunt că cumpărătorul va fi Neftochim – aparent în baza unui acord intern cu furnizorul global de materii prime al Lukoil – Litasco, acționar majoritar la Energiko Trading Bulgaria. Până la sfârșitul anului 2021, rafinăria din Burgas are un contract de livrare cu furnizorul de stat Bulgargaz, care, totuși, consideră că situația actuală a gazului îi va permite să fie competitivă pe piață și să păstreze o parte din aprovizionarea rafinăriei de la Burgas.

Concurența la bursă

În mai 2021, în Bulgaria a început să funcționeze o a doua bursă de gaze, în concurență cu cea de stat. Platforma bulgară de comercializare a energiei a primit, în luna martie, o licență de 35 de ani pentru această activitate, cu un plan de preluare a 1/3 din întreaga piață a gazelor până în 2025. În primele trei luni de existență, această platformă a realizat vânzări zilnice mai mari comparativ cu cele de la bursa de stat.

Comercianții înregistrați sunt mult mai puțini decât cei din Balkan Gas Hub – doar nouă, dar realizează cantități bune. Între aceștia se numără și compania de stat Bulgargaz, despre care participanții pe piață spun că preferă să își vândă acolo cantitățile gratuite datorită prețurilor mai mari. Energiko Trading Bulgaria, MET Energy Trading Bulgaria al companiei elvețiene MET, care are un contract pentru o parte din capacitatea Balkan Stream, Dexia Bulgaria, Toplofikacia Sofia și Axpo, joacă și ele pe bursa privată.

Potrivit datelor operaționale ale bursei publice de gaze, în ultimele săptămâni au fost tranzacționate cantități mici – de la 90 MWh la mai puțin de 2.000 MWh, iar cel mai mare volum în aceste zile a fost atins pe 13 august – peste 4.300 MWh. Prețul livrărilor pentru „ziua următoare” la 18 august este de 78,09 leva / MWh. Bulgargaz este compania care salvează în mod real cifra de afaceri a Balkan Gas Hub, întrucât este obligată prin lege să plaseze pe piață o parte din cantitățile furnizate de Gazprom.

Cu toate acestea, furnizorul de stat și-a încheiat participarea la bursa de stat în cadrul acestui program special pe 11 august. El a anunțat că deja a vândut cei 4.281 GWh, obligatorii prin lege în 2021, și își întrerupe participarea pentru acest an. Astfel, companiei Bulgargaz, prin acest program separat, îi revin aproape 70% din vânzările realizate până acum de Balkan Hub Balkan – puțin peste 6.315 GWh de gaze naturale de la începutul anului. Prețurile medii realizate pentru iunie și iulie sunt 44,99 de leva/MWh și, respectiv, 49,80 de leva.

Comparativ vorbind, Platforma bulgară privată de comercializare a energiei vinde cantități zilnice mai mari în general – în ultimele zile s-au realizat chiar și 16 mii MWh pentru ziua următoare și prețul este mai mare. Cu toate acestea, din datele de pe această bursă nu este clar care este ponderea Bulgargaz, întrucât compania de stat nu joacă acolo prin obligație. Conform rapoartelor sale lunare, 67.500 MWh au fost tranzacționați în mai, aproape 245.000 MWh în iunie și 72.600 MWh în iulie. Prețul mediu pentru luna iunie este de 58,46 leva, iar pentru luna iulie – 54 de leva / MWh.

Pierd companiile de gaz deținute de stat din relocări?

Companiile de stat Bulgargaz și Bulgartransgaz par să piardă din cauza intrării noilor jucători de gaze și a relocării piețelor, dar oare este chiar așa? Se pare că economia încearcă să meargă la viteză maximă între ultimul al treilea val de coronavirus și cel de-al patrulea așteptat în toamnă. Potrivit datelor Bulgargaz, consumul mediu lunar de gaz în această vară este de aproximativ 8 milioane de metri cubi pe lună, în timp ce anul trecut a fost de aproximativ 3,5 milioane de metri cubi. Principalul motiv este că majoritatea uzinelor care utilizează gaze naturale și-au amânat pentru la toamnă programele de reparații planificate. Atunci se așteaptă o nouă înăsprire a măsurilor împotriva COVID-19.

Gazprom a anunțat recent că de la începutul anului 2021 a crescut exporturile pentru Bulgaria cu 47% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În 2020, Bulgargaz a cumpărat peste 25 de milioane de MWh de gaz, care, calculat în funcție de puterea calorică a materiei prime, face aproximativ 2,4 miliarde de metri cubi. Cu un an mai devreme, cantitățile erau de aproximativ 29 de milioane de MWh sau 2,8 miliarde de metri cubi. În aceste limite se încaderează și vânzările de anul trecut ale furnizorului de stat.

Cu toate acestea, începând din acest an, la volumele rusești se adaugă 1 miliard de metri cubi pe an din Azerbaidjan. Compania de stat susține că vinde toate cantitățile gratuite prin contracte directe cu consumatorii, ori pe burse, iar aceste tranzacții îi aduc venituri bune. Potrivit raportului său pentru primul trimestru al anului 2021, Bulgargaz și-a crescut vânzările cu aproape 25%, creșterea realizată la bursă fiind de aproape 650%, creșterea contractelor gratuite fiind puțin peste 13%, pe piața reglementată – aproape 9%.

Încotro se îndreaptă fluxurile de gaze

Potrivit jucătorilor de pe piață, o contribuție la creșterea consumului de gaz în ultimele săptămâni o au și prețurile nebunești ale energiei electrice, care au făcut ca Termocentrala pe gaze Varna a liderului onorific al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, Ahmed Dogan, să lucreze la capacitate maximă. Un factor separat sunt piețele vecine, unde există de asemenea o cerere mare de gaze naturale, dar și prețurile materiei prime sunt mai mari decât în Bulgaria, explică comercianții. Astfel, de exemplu, în ultimele săptămâni are loc un reexport către România.

Conform datelor operaționale ale Bulgartransgaz, prin punctul de plecare al rețelei sale către România – Kardam – Negru Vodă 1, de la sfîrșitul lunii iunie se exportă circa 121 de mii de MWh pe zi, iar prin interconectorul Ruse-Giurgiu câte 1300 de MWh pe zi. Cu toate acestea, o anumită parte a comerțului cu gaze naturale are loc virtual și nu există un transfer fizic de materie primă – de exemplu, Bulgargaz își lasă cantitățile azere în Grecia și vinde cantități livrate aici din Rusia către România, ceea ce îi economisește taxe de transport. Și alți comercianți fac același lucru cu cantitățile lor.

Dar, în cele din urmă, consumatorul este interesat de prețuri, care au un impact direct asupra prețului încălzirii și energiei electrice, dacă există cantități suficiente de gaze naturale. Depozitul de gaz bulgar de la Ciren pompează în prezent în mod activ cantități de gaz. Instalația are o capacitate tehnică de extracție de 550 de milioane de metri cubi, iar conform datelor Bulgartransgaz, de la 1 august, aproximativ 29 mii MWh pe zi se depozitează acolo.

Bulgargaz a declarat pentru Mediapool că și în acest an vor pompa mai mult gaz la Ciren, în comparație cu anul trecut, că aproximativ jumătate din capacitatea de stocare a gazelor va fi a lor. Compania a mai declarat că va continua să încerce să mențină prețurile cu aproximativ 20% sub prețurile de la bursele europene de gaze naturale, în principal datorită componentei petroliere a prețurilor în baza unui contract cu Gazprom și a unui contract complet legat de petrol cu compania SOKAR din Azerbaidjan.

Ce se va alege din toate aceste schimbări și fluctuații pe piața gazelor rămâne de văzut. Dar un lucru este clar – acesta nu mai este nici pe departe capsulat și ceea ce se întâmplă nu este lipsit de ambiguitate. Diversificarea aprovizionării cu gaze ca sursă și rută a început să aibă loc, deși gazul rusesc rămâne în continuare un „țar” pe piața bulgară.

Sursă foto: Dreamstime