Cunoscutul economist Adrian Câciu desființează joi afirmațiile făcute de Premierul Ludovic Orban, care s-a angajat că, în maximum cinci ani, România va depăşi valoarea medie a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor la nivel european.

”Eu atâta laudă pe nimic nu am văzut din vremea comunismului, când se realiza planul cincinal în trei ani şi aveam o ţară multilateral dezvoltată”, a scris Câciu pe Facebook.

Mai mult decât atât, politicile Guvernului Orban conduc la un efect contrar decât cel anunțat, arată economistul.

”O metaforă folosită în basme”

”Creșterea PIB/locuitor anunțată pompos astăzi începe pe negativ și cu austeritate evidentă:
Nu sunt bani de alocații.
Nu sunt bani de pensii.
Iar salariile scad.
Pentru prima dată după un deceniu, creșterea salariului real este negativă.
Să trăiți bine!”, explică Adrian Câciu

”Să creşti PIB/capita în 5 ani peste media Uniunii Europene este, desigur, o metaforă folosită de regulă în basmele cu Harap Alb.

Cum să creşti PIB/capita când tu scazi de fapt PIB-ul prin măsurile luate şi numai în acest an ai o scădere de PIB nominal de 30 miliarde lei (pe estimarile S&P)?

”Gonim milioane de persoane din ţară?”

Ca să ajungi la media actuala UE a PIB/capita ar trebui să ai o putere de cumpărare de 16.818 euro/locuitor.

În prezent ai 11.434 euro/locuitor.

Eu ce să inteleg? Că reducem populaţia la 13,022 milioane rezidenţi sa să ajungem la media UE PIB/capita?”, întreabă Adrian Câciu.

”Ce facem, gonim milioane de persoane din ţară?

Sau că vom creşte PIB nominal la 1558,79 miliarde lei adică 322 miliarde euro (adică creşti PIB-ul cu 100 miliarde euro în 5 ani)???

Doar dacă transformi apa în aur!

Sau mai știi, poate vine mâine Guvernul și dă 1 mie de euro pe an, din pix, pentru fiecare cetăţean ca „să trăiţi bine”.

”Să tot creşti PIB/capita în sărăcie!”

Nu ştiu ce fumează unii dar eu atâta laudă pe nimic nu am văzut din vremea comunismului, când se realiza planul cincinal în trei ani şi aveam o ţară multilateral dezvoltată (mai mult lateral decât multi, e drept).

Ca să dăm cu apă rece şi vie pe realitate, tocmai ce a scăzut puterea de cumpărare cu 3,4% în ultima lună şi cu 4,8% faţă de decembrie 2019.

Asta în timp ce inflatia este 2,7%.
Adică o pierdere de putere cumpărare netă de 7,5% de la începutul anului.

Să tot creşti PIB/capita în sărăcie!”, a mai scris economistul pe internet.