Situație critică pentru Polonia și Ungaria. Comisia Europeană a luat o decizie importantă față de atutudinea autorităților din cele două state, care se opun alinierii la o serie de norme comunitare. În consecință, UE a făcut un lucru important în demersul sancționării lor, avertizând că încalcă normele democratice care stau la baza comunității europene.

Potrivit politico.eu, Comisia Europeană a trimis, vineri, scrisori Ungariei și Poloniei, într-un prim pas informal ce vizează declanșarea unui mecanism care nu a mai fost utilizat până în prezent. Mai precis, procedura poate conduce la reducerea fondurilor europene pentru cele două țări, atâta timp cât acestea continuă să încalce normele democratice.

Comisia Europeană ia la întrebări Polonia și Ungaria

În scrisorile trimise, Comisia adreseze întrebări cu privire la independența justiției și la respectarea legislației UE în Polonia, precum și la probleme legate de achizițiile publice, riscul de conflict de interese și corupție în Ungaria.

Un purtător de cuvânt al Comisiei, Europene a confirmat, potrivit sursei citate, că au fost trimise scrisori/notificări prin care celor două țări li se solicita informații „relevante” privind mecanismul statului de drept.

„Răspunsurile vor fi cântărite în evaluarea Comisiei, privind decizia de a continua procesul de sancționare”, a explicat purtătorul de cuvânt, conform politico.eu.

Ce se petrece în cele două state

Polonia nu face pași decisivi în privința reformelor contestate ale sistemului judiciar pe care instanțele europene le-au considerat ilegale. Și în Ungaria, guvernul a fost acuzat că a subminat în mod sistemic instituțiile independente și că a permis personalităților apropiate partidului de guvernământ FIDESZ să se implice în acte de corupție, inclusiv în utilizarea abuzivă a finanțării UE – o acuzație pe care guvernul ungar o neagă.

Comisia Europenă a fost criticată, ultima perioadă pentru că ar fi încetat să-și folosească puterea pentru a priva țările de fonduri UE. Parlamentul European a înaintat chiar un proces împotriva Comisiei pentru nedeclanșarea instrumentului de sancționare.

Comisia vine cu un nou instrument de sancționare

În replică, Comisie a explicat că este pregătită și dispusă să folosească noul instrument de sancționare, prin trimiterea celor două scrisori/notificări. Este un bun prilej pentru Ungaria și Polonia să-și corecteze acțiunile, înainte de a intra oficial sub sancțiunea acestui mecanism, care a fost instituit la începutul anului și care permite UE să reducă finanțarea țărilor membre, în care anumite încălcări ale statului de drept afectează interesele financiare ale UE (dacă instanțele naționale nu sunt considerate independente, de exemplu.)

Autoritățile de la Varșovia și Budapesta au contestat legalitatea acestui mecanism la Curtea de Justiție a UE și, în baza unui compromis politic ajuns la sfârșitul anului trecut, liderii UE au cerut Comisiei Europene să suspende declanșarea acestuia atâta timp cât instanța supremă nu a încheiat procesul.