Putin vrea să atace Republica Moldova?! Lukashenko a spus tot la un post de televiziune

Președintele din Belarus, Alexander Lukashenko, a avut, recent, o intervenție televizată șocantă. Acesta a explicat clar că planurile secrete de luptă ale lui Vladimir Putin vizează Transnistria din Republica Moldova, potrivit Daily Mail.

Alexander Lukashenko a adăugat că unităţile militare din Belarus s-ar putea mobiliza rapid în caz de pericol.

„Am fost avertizați cu șase ore înainte de lansarea rachetelor ucrainene în Belarus. Așadar, rachetele rusești Iskander au putut să le lovească și să le distrugă”, a spus acesta.

Comentariile lui Alexander Lukashenko au apărut după ce a organizat un referendum pentru ca ţara sa să renunţe la statul non-nuclear, o inițiativă pe care Uniunea Europeană o consideră „foarte îngrijorătoare.” Referendumul respectiv a trecut cu 65%, potrivit informațiilor oficiale, ceea ce înseamnă că în Belarus ar putea fi amplasate instalaţii nucleare.

Reamintim că ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a transmis că Republica Moldova nu va impune sancțiuni occidentale Rusiei. Acesta a explicat că țara sa este prea vulnerabilă, autoritățile moldovene fiind îngrijorate de posibila reacție a Federației Ruse.

Republica Moldova nu va impune sancțiuni Rusiei: Societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile

Nicu Popescu a reamintit că în 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea, Republica Moldova nu a sancționat deloc acțiunile rusești, repetând că nici acum nu va face așa ceva.

„Indiferent de limbajul în raport cu Rusia, niciun Guvern din 2014 nu a luat sancțiuni serioase aliniate la cele europene. Din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancţiunile europene sau americane introduse contra Rusiei şi la această etapă noi ne menţinem pe această linie.

Societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a antrena Republica Moldova în astfel de sancţionări, care implică costuri.

Deciziile privind impunerea unor sancțiuni contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt complicate, dificile, pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea economiei acestor state decât Republica Moldova”, a explicat Nicu Popescu, potrivit Unimedia.info.

Președintele Republicii Moldova nu intenționează să aplice sancțiuni Kremlinului

De asemenea, Nicu Sandu a adăugat că decizia finală a Republicii Moldova a fost exprimată ferm și de liderul de la Chișinău, Maia Sandu, chiar dacă susține că agresiunile ruse sunt nejustificate.

„Noi am spus ce credem despre acest act nejustificat împotriva Ucrainei. Acum avem și discuții tehnice. Există comunicare cu Federația Rusă. Există mai multe situații legate de cetățenii noștri blocați în Federația Rusă, care nu pot traversa Ucraina și au nevoie de a sta pe teritoriul Federației Ruse. Noi avem nevoie să discutăm”, a adăugat acesta.

Amintim că, anterior, Maia Sandu a cerut aprobarea Parlamentului pentru declararea stării de urgență în Republica Moldova, după ce Rusia a atacat joi dimineață Ucraina.

Maia Sandu a declarat stare de urgență după atacul din Ucraina

„Am stabilit că guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență”, a anunțat Maia Sandu. Ea le-a cerut moldovenilor care se află în Ucraina să se întoarcă în țară, amintind că „toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins”.

„Solicit cetățenilor Republicii Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat azi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de trafic. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni”, adaugă Maia Sandu.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a dat asigurări că toate instituțiile statului sunt în stare de alertă.