Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că PSD nu poate să emită pretenţii la guvernare.

„Din informaţiile mele, PSD nu negociază cu niciun alt partid sau invers niciun alt partid nu negociază cu PSD şi PSD singur, da, a obţinut cele mai multe voturi, dar asta nu înseamnă că poate să emită pretenţii la guvernare.

”Constituţia este foarte clară”

Este o interpretare exagerată cu care vin pesediştii în faţa publicului. Dacă ar fi să clarific şi această chestiune, Constituţia este foarte clară, dacă un partid câştigă peste 50% din mandate, atunci are dreptul să formeze el Guvernul aşa cum îşi doreşte (…) şi atunci preşedintele ar fi obligat să desemneze o persoană din acel partid.

Atenţie! Persoana nu-i poate fi impusă preşedintelui, dar Constituţia spune clar că, dacă partidul are peste jumătate din mandate, din acel partid trebuie desemnat candidatul pentru premier”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a spus că în orice altă situaţie preşedintele face consultări cu partidele politice şi „are deplina libertate să desemneze o persoană despre care crede că va coagula o majoritate ca să fie votat un Guvern”.

”Nu există niciun motiv să boicoteze Parlamentul”

„Aceste lucruri sunt foarte clare, au fost discutate chiar în mai multe rânduri de CCR şi nu există niciun dubiu. Deci, acel narativ al PSD că ei au câştigat alegerile şi deci trebuie să primească premierul este unul pur şi simplu fals”, a afirmat Iohannis.

El a susţinut că nu crede că PSD ar putea să boicoteze prima şedinţă a noului Parlament.

„Nu există niciun motiv să boicoteze Parlamentul. Pentru ce? Să arate că sunt mai cu moţ sau că s-au supărat că unii au băut o cafea în Vila Lac şi nu i-au invitat şi pe ei. E o copilărie”, a afirmat Iohannis.

Declaraţia a fost făcută de Iohannis, după ce a participat la un eveniment organizat la Bolintin Vale cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naţionale de împădurire „O pădure cât o ţară!”.