Klaus Iohannis a transmis, miercuri, că așteaptă ca PNL, USR Plus și UDMR să se înțeleagă asupra unui nume de premier și, dacă se va întâmpla acest lucru, el va accepta persoana respectivă, fie că este Ludovic Orban sau Florin Cîțu.

„Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept”

”Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Orban, îl accept, îl desemnez”, a precizat șeful statului.

”Dacă îmi vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept”, a mai spus Iohannis.

Întrebat despre Nicolae Ciucă, posibil premier: ”În plină negociere, dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute”.

De ce au eșuat negocierile

Chestionat în continuare despre motivul eșecului negocierilor, Klaus Iohannis a răspuns: ” Sincer? Motivul principal e că unii au încercat să negocieze via media, ceea ce nu se face. Negocierea se face în echipe de negociere. Prin astfel de negocieri nu se face decât să scadă încrederea publicului. Ne place sau nu, politicienii conduc țara. Știu cine a făcut această comunicare prin media, dar nu comentez”.

De asemenea, președintele a spus că nu există șanse să avem un guvern instalat până la Crăciun.

”Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar negocierile sunt negocieri. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pentru a nu face greșelile care s-au mai făcut la negocieri și apoi să se rupă coaliția”, a subliniat el.

Iohannis, despre o posibilă suspendare

Întrebat despre posibila sa suspendare din funcție, variantă vehiculată de noul partid AUR, Iohannis a replicat: ”Suspendarea e o poveste cam fumată. AUR este o formațiune despre care nu se prea știe ce vrea și ce face în politică”.