Scena politică din România se cutremură. Potrivit ultimelor informații făcute publice de AEP, PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, dizolvat acum în USR, a încălcat Legea Finanțării Partidelor Politice.

Amenzi uriaşe pentru încălcarea Legii Finanțării Partidelor Politice

Mai exact, se pare că doi ani consecutivi, cei de la PLUS au încălcat cel puțin patru articole din Legea Finanțării Partidelor Politice. Acest lucru s-ar fi întâmplat în 2019 și în 2020. În ceea ce privește sancțiunile, pentru o astfel de încălcare a legii, partidul riscă amenzi de până la 50.000 de lei.

Referitor la articolele încălcate, se pare că PLUS nu a publicat în Monitorul Oficial sumele încasate în decursul celor doi ani, fiind vorba despre niște sume extrem de mari. Mai exact, în anul 2019, partidul condus de Dacian Cioloș a încasat peste 6 milioane de lei, iar în 2020 aproape dublu, mai exact 11 milioane de lei.

Autoritatea Electorală Permanentă precizeză că partidul nu a răspuns la nicio solicitare venită din partea autorităților.

De menționat este faptul că, Dacian Cioloș a mai fost protagonistul unei alte controverse în urmă cu câteva săptămâni. La acel moment, tema discuțiilor o reprezenta bugetul de stat.

Dacian Cioloș, despre promisiunile noii coaliții de guvernare

Mai exact, liderul USR i-a acuzat pe cei de la PNL și PSD că nu îşi respectă promisiunile electorale avansate cetăţenilor. Totodată, el vorbea atunci despre majorarea salariilor și a pensiilor, dar și procentele nerealiste care au fost promise.

Dacian Cioloș mai preciza că cu tot cu PNRR, promisiunile referitoare la investiții pentru anul 2022 nu au fost nici ele respectate.

„Mă gândesc aici la salarii, care iată că sunt îngheţate cu toate că s-au promis creşteri salariale majore, pensiile – au fost promise creşteri cu 40% şi ştiau foarte bine că nu sunt realiste, au minţit oamenii şi azi vedem creşteri cu 10%, indemnizaţiile de vacanţă amânate, cupoane sociale amânate şi multe alte promisiuni ale PSD care sunt amânate pentru că nu sunt aplicabile.

Nu doar PSD nu îşi ţine promisiunea, din propunerea de buget care e acum pe masă, nici promisiunea PNL de a avea un minim de 7% investiţii pentru anul viitor, cu tot PNRR-ul care e acolo, nici acea promisiune nu e ţinută.

Chiar şi acum, în buza începerii guvernării, au făcut promisiuni şi unii, şi alţii când au negociat programul de guvernare pe care, loviţi de realitatea bugetară, nu le pot ţine”, a declarat Dacian Cioloş.