Cuantumul taxelor pe care companiile din România le plătesc în preţul benzinei este de 52% din total tarif, respectiv de 48% la motorină, iar România se află, astfel, în Top 10 al ţărilor cu cel mai ridicat nivel al taxelor pe acest segment, reiese din datele unui studiu de specialitate, dat publicităţii luni.
La nivel european, taxele reprezintă 59% din costul carburanţilor din petrol, comparativ cu 50% media la nivel mondial. Conform cercetării, nivelurile de taxe de la nivel european sunt mai mari decât în alte economii majore, inclusiv din SUA şi Japonia.
Pe plan local, companiile plătesc taxe cu 4% mai mari decât media la nivel mondial, exprimate ca procent din preţul combustibilului, "lucru ce generează un dezavantaj major pentru acestea şi are potenţialul de a încetini creşterea economică", se precizează în studiul realizat de UHY, reţeaua internaţională de experţi în contabilitate şi consultanţă.
Realizatorii explică faptul că, în România, taxele reprezintă în medie 52% din costul preţului benzinei şi 48% din costul preţului motorinei, spre deosebire de media de la nivel mondial de 50%, respectiv 44%.
Ca exemple din alte state, este amintită Marea Britanie, unde taxele urcă până la 60% din costul pentru motorină, în vreme ce în Germania această valoare este de 53% din cost. De asemenea, în Japonia taxele din costul benzinei reprezintă 42% din costul total şi 33% în cazul motorinei, în timp ce în Canada procentajele sunt de 35% pentru benzină şi 32% la motorină. Totodată, în SUA, valoarea taxelor se prezintă astfel: 17% din costul benzinei şi 18% din costul motorinei.
În septembrie 2018, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a propus posibilitatea eliminării supra-accizei la combustibil, după ce, în septembrie 2017, Guvernul a majorat acciza pentru combustibili, măsura generând, însă, venituri mai mici decât se estima.
UHY subliniază că şi preţul gazului petrolier lichefiat (GPL) este mai scump cu 2% în Europa şi cu 6% în România, o alternativă mai ecologică la motorină sau benzină.
'Taxele mari la carburanţi afectează aproape toate întreprinderile şi, în cele din urmă, pot împiedica creşterea economică în România. Propunerea lui Eugen Teodorovici de a elimina supra-acciza la combustibili ar putea fi utilă pentru companiile din România. Aşa cum arată şi studiul nostru, acestea deja plătesc în medie costuri mai mari sub formă de taxe din preţul carburanţilor comparativ cu majoritatea concurenţilor lor internaţionali. Pentru orice guvern, taxele pentru motorină şi benzină sunt un instrument cheie menit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi care poate fi utilizat pentru a finanţa cheltuielile pentru infrastructură. Cu toate acestea, pentru companii, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), aceste taxe pot reprezenta un cost operaţional semnificativ, în special în sectoarele retail şi distribuţie. Trebuie să existe un echilibru pentru a ne asigura că aceste costuri şi taxe pentru carburanţi nu devin restrictive. Nivelurile relativ mai scăzute impuse de economiile dezvoltate, precum Canada, comparativ cu competitorii lor internaţionali din Europa sunt o dovadă a faptului că se poate ajunge la un astfel de echilibru", susţine Camelia Dobre, managing partner în cadrul firmei membre UHY, UHY Audit CD în România.
Studiul UHY a luat în calcul taxele şi preţurile carburanţilor din 24 de ţări din întreaga lume, analizând costul benzinei, al motorinei şi GPL/Autogaz şi procentul de preţ care provine din aceste taxe. Franţa a ocupat primul loc în materie de taxe care reprezintă cel mai mare procent din preţul total al benzinei (64%), în timp ce Danemarca s-a clasat pe primul loc în studiul UHY, fiind cea mai costisitoare ţară, cu un cost total pentru un plin de benzină de 160 de dolari.
-
Alertă pentru Iohannis! Dacă președintele nu va face acest ...
-
Băsescu, mesaj disperat în contextul alegerilor! Pe cine ...
-
Vești bune pentru acești români! Salarii substanțiale în ...
-
Frans Timmermans, anchetat în România. Lazăr vizat direct. ...
-
Reacție dură de la Bruxelles la OUG pe legile justiției! ...
-
-
Alina Gorghiu, iese iar la atac: "Vom sesiza Comisia de la ...
-
Noi probleme în cazul licitației privind corvetele militare. ...
-
-
-
Ultima oră! Mărirea alocațiilor pentru copii, blocată de ...
-
Emoții pentru Dragnea și Tăriceanu. Au ajuns la mâna lui ...
-
PSD îi dă peste nas lui Iohannis. Inamicul președintelui, ...
-
Scandal monstru în Parlament! Deputații, la un pas să se ia ...
-
-
Atac din cabinetul lui Isărescu la Teodorovici și strategii ...
-
Revoltător! Un lider al rromilor critică Biserica după ce a ...
-
Vladimir Putin, ATAC direct la adresa României! Este pregătit ...
-
Dezastru pentru grupul Antena! Compania de televiziune a rămas ...
-
-
Previzibil! Mesajul transmis de Iohannis o să-l înfurie pe ...
-
Curs valutar BNR miercuri, 20 februarie. Leul pierde teren, iar ...
-
-
Lovitura finală: S-au inversat rolurile. PSD îi leagă la ...
-
ROMGAZ susține finalizarea Coridorului Sudic ca prim pas în ...
-
Mingea este în terenul lui Iohannis! Viorica Dăncilă nu mai ...
-
-
Victorie pentru Simona Halep în meciul cu Lesia Tsurenko de la ...
-
-
EXCLUSIV Schimbări majore la cea mai profitabilă firmă de ...
-
Alertă! Kaufland, Auchan şi Carrefour au retras de pe piaţă ...
-
-
Revoluție în PSD. Olguța Vasilescu îi aduce sfârșitul lui ...
-
Vești proaste pentru români! Alimentele, mai scumpe la raft! ...
-
-
-
-
Vai și amar pe piața media! Antena 3, B1 și Realitatea TV, ...
-
-
-
-
Ultima oră! Se schimbă buletinele în România! Informarea ...
-
Liviu Dragnea, în culmea fericirii! Planul șefului PSD după ...
-
Vești proaste pentru români! Cresc taxele și impozitele! ...
-
-
-
Adevărul ascuns din spatele despărțirii de Halep! Antrenorul ...
-
-
Horoscop 20 februarie 2019! Aceste zodii vor avea parte de mari ...
-
Dragnea îi atenționează pe Klaus Iohannis! Ce îl așteaptă ...