Așadar, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi, 27 iulie, majorarea cu 0,25% a componentelor dobânzii de referinţă, continuând acţiunile de contracarare a inflaţiei în zona euro.

BCE spune că inflația poate rămâne la un nivel ridicat prea mult timp

Potrivit unui comunicat publicat de BCE, inflația continuă să scadă, dar este de aşteptat să se menţină totuşi la un nivel prea ridicat prea mult timp.

„Inflaţia continuă să scadă, dar este de aşteptat să se menţină totuşi la un nivel prea ridicat prea mult timp. Consiliul Guvernatorilor este determinat să asigure că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu în timp util. De aceea, astăzi a fost luată decizia majorării principalelor trei componente ale dobânzii de referinţă cu 0,25%.

Decizia de majorare a dobânzii reflectă evaluarea Consiliului Guvernatorilor asupra perspectivelor inflaţiei, asupra dinamicii inflaţiei existente şi forţa politicii monetare. (…) Viitoarele decizii ale Consiliului Guvernatorilor vor asigura că rata dobânzii BCE se va afla la niveluri suficient de restrictive pentru perioadele necesare astfel încât să fie readusă inflaţia în timp util la nivelul de 2% pe termen mediu”, a anunțat Banca Centrală Europeană (BCE).

În acest context, consiliul Guvernatorilor a stabilit majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,25%.

„Consiliul Guvernatorilor a stabilit majorarea celor trei dobânzi-cheie ale BCE cu 0,25%. În acest sens, ratele dobânzilor principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de creditare şi depozitelor au fost majorate până la nivelurile de 4,25%, 4,50% şi 3,75%, cu efect din 2 august 2023”, a transmis Banca Centrală Europeană.

BCE va acționa dacă se va înregistra o creștere simultană a salariilor și a marjelor de profit ale companiilor

Banca Centrală Europeană nu va ezita să acționeze dacă oficialii vor observa o creștere simultană atât a marjelor companiilor, cât și a salariilor, a declarat președintele Christine Lagarde.

Într-un interviu acordat ziarului regional francez La Provence, aceasta a declarat că factorii de decizie politică mai au încă „mult de lucru” pentru a ține inflația sub control.

Oficialii vor să știe dacă întreprinderile vor accepta o reducere a profitului pentru a-i compensa pe lucrători, „sau dacă vom asista la o creștere dublă – a marjelor și a salariilor”, a spus ea.

„O creștere simultană a ambelor ar alimenta riscurile de inflație, iar noi nu putem să nu intervenim în fața unor astfel de riscuri”, a mai spus președintele BCE.