Ucraina a blocat trecerea gazelor din Rusia către Europa Occidentală în regiunea Lugansk. Oficialii ucraineni au anunțat, marți, că totul se întâmplă din cauza ocupării teritoriului estic de către forţele ruse.

Din cauza acestei decizii, 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite. Asta înseamnă aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul Ucrainei.

Ucraina susține că ocuparea teritoriului estic de către rusși a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. Ucraina a acuzat Rusia de cel puţin un incident de „violenţă crescută”.

Gazprom neagă acuzațiile

Gazprom neagă acuzațiile Ucrainei și spune că „nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută”. De asemenea, compania rusească a precizat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecționare de-a lungul altor rute.

Cea mai mare parte din aprovizionarea cu gaze rusești a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică. Potrivit contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi.

UE îşi ia adio de la gazele din Rusia

La începutul lunii martie, liderii europeni au convenit asupra unui plan de eliminare treptată a energiei ruse „cât mai rapid posibil”. Dar acest plan al ”tresăririi europene și al suveranității europene ”va reuși să elimine total dependența de gazul rusesc?

În plus, există riscul blocării gazelor naturale lichefiate?, se întreabă site-ul Politico, amintind că războiul din Ucraina a arătat urgența accelerării tranziției către energie curată. Liderii UE s-au reunit la 11 martie la Versailles pentru a discuta măsurile necesare eliminării treptate a gazelor naturale, petrolului și cărbunelui din Rusia „cât mai curând posibil” din sistemul energetic al Europei, scrie Politico.

Războiul dus de Rusia în Ucraina a obligat blocul comunitar să conștientizeze mai bine dependența Uniunii Europene de gazul rusesc. Peste 40% din consumul de gaz al Europei provine din Rusia.

La Versailles, liderii europeni au convenit să accelereze reducerea consumului de combustibili fosili, să diversifice importurile de gaze naturale, să susțină piața hidrogenului, să accelereze desfășurarea energiei regenerabile și să îmbunătățească interconexiunile rețelelor electrice de pe continent. Acordul prevede, de asemenea, asigurarea nivelurilor de stocare a gazelor, înainte de iarna următoare și coordonarea pentru construirea unei noi infrastructuri de gaz natural lichefiat (GNL).