Lovitură pentru toți bucureștenii: Cresc iar taxele și impozitele locale în Capitală, deși nivelul veniturilor în cel mai bun caz stagnează, pentru o mare parte dintre ei.

Consiliul General al Municipiului București a decis majorarea taxelor și impozitelor locale cu 2,6% pentru 2022, reprezentând rata anuală a inflației.

Decizia vine după o creștere în 2021 a taxele și impozitelor locale cu 3,8%, conform indicelui inflaţiei, respectiv o majorare cu 4,6% în 2020.

Lovitură pentru toți bucureștenii: Rata inflației se aplică doar la costuri, nu și la venituri

În condițiile în care o mare categorie de venituri nu au fost crescute nici măcar cu rata inflației în 2021, de către Guvernul Cîțu, care a justificat decizia cu necesitate reducerii cheltuielilor bugetare, bucureștenii își vad nivelul de trai pus în pericol, pe fondul majorării constante anuale a birurilor locale.

Raportul de specialitate privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în Municipiul București, începând cu anul 2022, precizează însă că ”în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Hotărârea CGMB menţine și pentru 2022 decizia de a reduce cu 95% impozitul pentru mijloacele de transport hibride.

Bonificaţie de 10% pentru plata până la data de 31 martie

Totodată, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren şi impozitului pentru mijloacele de transport este de 10%.

Reprezentanții Primăriei București au explicat anterior că majorările ”pentru impozitul pe clădiri persoane fizice rezidente sunt de 1-4 lei – garsonieră; 1-5 lei apartament cu 2 camere; 2-8 lei apartament cu 3 camere; 2-12 lei apartament cu 4 camere.

Creşterile pentru impozitul pe mijloacele de transport se diferentiază în funcţie de capacitatea cilindrică, astfel: pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc nu există creştere întrucât coeficientul de indexare este mic, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 1600 cmc, creşterile variază între 4 şi 174 lei.

Nivelul impozitului pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone nu a fost indexat”.

Exemple concrete

Pentru exemplificare, impozitul pentru o Clădire cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din caramidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, cu instalații de apă, canalizare, electrice și încălzire (condiții cumulative) a ajuns la 1.129 lei/metru pătrat, în condițiile în care în 2021 era de 1.100 lei/metru pătrat.

Impozitul pentru un teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, a ajuns la 11.683 lei/ha, pentru zona A în cadrul localității, față de 11.387 lei/ha, în 2021.

Iar impozitul pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm cubi și 2.000 cm cubi inclusiv a ajuns la 21 lei/ 200 cm cubi, în comparație cu 20 lei/ 200 cm cubi în 2021.

De asemenea , componenta parafiscală a fost majorată de CGMB pentru 2022, respectiv taxarea pentru autorizațiile, certificatele și alte documente emise de diversele direcții ale Primăriei Capitalei.

Documentul cu Hotărârea CGMB și anexele sale poate fi consultat AICI.