Potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 0,9% în ianuarie, pentru prima dată în ultimele şase luni.

De menționat este faptul că aceasta este cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an, în timp ce analiştii se aşteptau ca în ianuarie aceasta să urce cu 0,5%.

De asemenea, în ultimele patru luni ale anului trecut, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,3%.

Există și o explicație. Creşterea inflaţiei în zona euro, în luna ianuarie se explică în principal prin faptul că preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 1,5% (faţă de 1,3% în decembrie), iar preţurile serviciilor au crescut cu 1,4% (comparativ cu o creştere de 0,7% în decembrie), în timp ce preţurile la energie au înregistrat o scădere cu 4,1% (faţă de un declin de 6,9% în decembrie).

Inflația în zona euro

În același timp, datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,4% în decembrie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Estimarea publicată miercuri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 23 februarie.

În luna decembrie a anuli trecut, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca în octombrie şi noiembrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România.