Situația se complică în România, asta după ce benzina superioară a depășit prețul de 8 lei la pompă în București, capitala țării. De asemenea, cotațiile barilului de petrol sunt în continuă creștere de la începerea războiului din Ucraina. Pe bursele internaționale şi alte bunuri au atins valori alarmante în ultimele zile.

Prețul benzinei a explodat

Benzina Premium a ajuns să coste chiar și peste 8 lei pe litru, în București, fiind un adevărat record negativ național. Niciodată până marți, 1 februarie 2022, benzina nu a ajuns la un asemenea nivel.

De vină ar fi creșterile cotațiilor de petrol Brent. În ciuda faptului că au existat creșteri ale cotațiilor și înaintea atacului pus la cale de Vladimir Putin, războiul amplifică scumpirile de la pompă. În acest moment, barilul de petrol Brent costă peste 100 de dolari. Este vorba despre o creștere de aproximativ 6% în mai puțin de o săptămână.

Pe bursele internaționale și alte produse s-au scumpit semnificativ de la primul atac asupra Ucrainei. De exemplu, pentru gazele naturale cu livrare pe 22 aprilie, plătim în acest moment peste 100 euro/Mwh. Este vorba despre o scumpire de 14% în mai puțin de o săptămână. În ceea ce privește prețul grâului de panificație, acesta se vinde cu 322 euro/t, cu 12% mai mult față de perioada de dinaintea începerii războiului.

Este haos total pe piața petrolului

După ce aliaţii occidentali au impus mai multe sancţiuni Rusiei şi au exclus unele bănci ruseşti din sistemul global de plăţi Swift, care ar putea cauza perturbări severe ale exporturilor sale de petrol, prețul acestuia a crescut luni cu cel puțin 3%, față de valoarea atinsă anterior, scrie Reuters. 

Mai exact, potrivit sursei citate, preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 2,89 dolari, sau 3%, la 100,82 dolari pe baril până la ora 17:08 GMT, după ce a atins un maxim de 105,07 dolari pe baril la începutul tranzacţiilor. De menționat este faptul că, contractul Brent pentru livrarea în aprilie expiră luni. Cel mai activ contract, pentru livrarea în mai, a crescut cu 3,14 dolari la 97,26 dolari pe baril.

În ceea ce privește cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI), acesta a crescut cu 3,79 dolari, sau 4,1%, la 95,38 dolari pe baril, după ce a atins 99,10 dolari la începutul tranzacţiilor. Un analist a oferit o serie de declarații în acest sens. El susține că întreruperile livrărilor de energie ale Rusiei duc la o creștere bruscă a prețului la petrol și gaze.