În prezent, Lafarge beneficiază din partea Moody’s de un rating ‘Baa3’, ultima notă din categoria investment grade. O eventuală retrogradare ar duce obligaţiunile Lafarge, cel mai mare producător mondial de ciment, în categoria investiţiilor speculative (junk).

‘Acţiunea de astăzi a fost determinată de structura slabă de capital a Lafarge, cu un profil de credit care nu corespunde unei societăţi care beneficiază de un rating din categoria investment grade’, a declarat vice-preşedintele Moody’s, Stanislas Duquesnoy. ‘Performanţele operaţionale ale Lafarge au fost mai slabe în primele şase luni din 2011 decât în perioada similară a anului trecut. În plus, această tendinţă negativă s-a accelerat în al doilea trimestru’, a subliniat analistul Moody’s.

În luna martie a acestui an o altă mare agenţie de rating, Standard & Poor’s, a retrogradat Lafarge la ‘BB plus’, prima treaptă din categoria investiţiilor speculative. La rândul său, Fitch atribuie Lafarge un rating ‘BBB minus’, ultimul nivel înainte de categoria investiţiilor speculative.

Lafarge are datorii de 14,26 miliarde euro, datorate în principal achiziţiei companiei egiptene Orascom în 2008. Pentru a recâştiga încrederea pieţelor financiare, Lafarge a anunţat că negociază vânzarea operaţiunilor de gips din Europa şi America de Sud pentru un miliard de euro.

Lafarge este unul dintre liderii mondiali în domeniul materialelor de construcţii, deţinând poziţii de vârf cu toate cele trei divizii ale sale: Ciment, Agregate şi Betoane şi Gips. Grupul are 90.000 de angajaţi şi este prezent în 76 de ţări. Lafarge a achiziţionat în 1997 producătorul naţional de ciment din România, Romcim. În prezent, Lafarge Ciment (România) S.A. deţine trei unităţi de producţie a cimentului, la Medgidia (judeţul Constanţa), Hoghiz (judeţul Braşov, centru) şi Târgu Jiu (judeţul Gorj,sud).