„Nu, pensiile speciale nu trebuie impozitate, asta este o capcană, pensiile speciale trebuie eliminate. Poziția noastră a fost și rămâne foarte clară, pensiile speciale, sigur, cu excepția celor la care face referire CCR în decizia constituțională, trebuie abrogate. Nu există niciun motiv pentru care acestea ar trebui susținute”, a declarat Cristian Seidler, marți la Parlament, întrebat dacă este de acord cu impozitarea pensiilor speciale în plată.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport de adoptare pe proiectul PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați, funcţionari publici cu statul special, membri ai corpului diplomatic. Excepție fac militarii și polițiștii.

Impactul bugetar al pensiilor speciale este de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, beneficiarii fiind în jur de 185.000 de persoane, dintre care peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.

Potrivit datelor CNPP din luna noiembrie 2019, numărul beneficiarilor civili de pensii speciale este următorul:

– 606 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi

– 1.797 foşti grefieri şi alţi foşti angajaţi ca personal auxiliar de specialitate al instanţelor şi parchetelor

– 1.444 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile

– 792 foşti parlamentari şi funcţionari publici din parlament

– 845 foşti diplomaţi

– 3.861 foşti judecători şi procurori