Klaus Iohannis i-a retras indemnizația de fost șef de stat lui Băsescu. Acesta a fost răspunsul oferit de Administrația Prezidențială la o solicitare a RTV cu privire la indemnizația pe care fostul președinte o încasează de la statul român. Măsura se aplică, conform sursei citate, foştilor preşedinţi care au fost demişi prin referendum, care au avut o încheiere a mandatului din cauza unei condamnări, dar şi celor care au fost confirmaţi colaboratori ai Securităţii.

Fostul președinte al României Traian Băsescu a beneficiat, după terminarea celor două mandate la Palatul Cotroceni, de o indemnizație lunară, plătită de Administrația Prezidențială, în cuantum de 75% din indemnizația pe care o încasează președintele în funcție al României, Klaus Iohannis.

Dan Andronic: Vorbim de o lege făcută special pentru Traian Băsescu care își produce efectele

Referitor la acest subiect, jurnalistul Dan Andronic a explicat că din punctul de vedere al Administrației Prezidențiale se aplică legea.

„Klaus Iohannis nu avea o opțiune, el trebuia să execute legea. Vorbim de o lege făcută special pentru Traian Băsescu care își produce efectele”, a punctat directorul EvZ.

Potrivit ultimei declarații de avere completată, la data de 14 iunie 2021, de Traian Băsescu se arată că acesta a încasat, în anul fiscal anterior depunerii acestui document, o indemnizație de la Administrația Prezidențială în cuantum de 202.176 de lei pe an. Președintele Klaus Iohannis, care a completat, la rândul său, o declarație de avere în data de 6 iunie 2021, menționa că a încasat, în aceeași perioadă fiscală, o indemnizație de 178.391 de lei. Cu peste 36.000 de lei mai puțin decât Băsescu. Aceeași situație se regăsește și în anul fiscal anterior. Din documente oficiale se arată că fostul președinte al României, timp de două mandate a primit 1,5 milioane de lei bani publici.

Maria Băsescu a dat detalii despre starea de sănătate a fostului președinte

Trebuie amintit că Maria Băsescu, soția fostului președinte al României, a anunțat în ce stare se află acesta, după ce în ultimele zile au apărut informații conform cărora acesta ar fi suferit un atac vascular cerebral.
Potrivit acesteia, fostul șef de stat este internat la spital la momentul actual.

Pe de altă parte, ea nu a explicat dacă fostul președinte se simte mai bine. „În acest moment este încă la spital. Se simte ca la spital”, a declarat Maria Băsescu, marţi dimineaţă pentru România Tv.

Amintim că în cursul zilei de luni, 28 martie, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a decis că fostul președinte are la dispoziție 60 de zile pentru a elibera vila de protocol.

”Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează. În aceste condiții, atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare”, nota RAAPPS într-un răspuns la o solicitare făcută de Mediafax.

Problemele de sănătate s-au amplificat după decizia ICCJ

Menționăm faptul că problemele de sănătate pe care fostul președinte le are s-au amplificat în cursul săptămânii trecute. S-a întâmplat, chiar după momentul în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut miercuri decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității.

Conform legii, în urma deciziei Instanţei, fostul preşedinte urmează să piardă toate beneficiile pe are le are un fost şef de stat din România. În urma deciziei luate de ICCJ, Traian Băsescu a avut și o reacție.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, el preciza că a luat notă de decizie și va face demersuri legale la CEDO în acest sens, adăugând că nu va comenta public cele întâmplate.