Respins deja de Senat, proiectul de lege depus de UDMR în Parlament vizează instituirea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

Astfel, în localitățile în care unde trăiesc persoane aparținând comunității maghiare, autoritățile administrației publice locale şi județene, dar şi instituțiile publice pot organiza manifestări cultural‐artistice dedicate acestei zile. Fondurile necesare acestor manifestări pot fi asigurate din bugetele locale ale autorităților administrației publice locale şi județene şi ale instituțiilor publice, potrivit proiectului de lege.

„Angajatorii acordă o zi liberă, în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparținând comunității maghiare pentru participare la respectivele manifestații”, se mai arată în legea depusă de UDMR.

Scandal tranşat cu o amendă de CNCD

CNCD a decis sancționarea cu 5.000 de lei a președintelui Iohannis pentru „discriminarea și încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională” prin afirmațiile despre proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, când a vorbit de un troc PSD – UDMR „pentru a da Ardealul ungurilor”.

Drept replică, Klaus Iohanis a anunțat că va contesta amenda primită de la CNCD. „Președintele României,Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă”, transmitea Administrația Prezidențială.