Astfel de postări, făcute de către un demnitar al statului pot atrage după sine și încuraja totodată derapaje grave.

Reamintim că promovarea, în spațiul public, a unor simboluri fasciste, legioare sau naziste intră sub incidența Legii nr. 217/2015, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”, a transmis Institutul „Elie Wiesel”. 

Gestul lui Darius Vâlcov vine la doar o zi după ce a publicat un raport medical al unui protestatar, în condițiile în care divulgarea informațiilor despre istoricul medical al unui pacient, fără acordul acestuia, este un lucru interzis prin lege. 

Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă și fost primar al orașului Slatina condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare, a postat pe pagina sa de Facebook în care compară mișcarea Rezist cu nazismul și pe președintele României Klaus Iohannis cu dictatorul Adolf Hitler. 

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, s-a declarat luni ”stupefiat” de comparaţia pe care consilierul guvernamental Darius Vâlcov ar fi făcut-o pe pagina sa de Facebook între şeful statului, Klaus Iohannis, şi Adolf Hitler.

“Am citit cu stupefacţie şi consternare pe internet un recent comentariu ilustrat grafic al domnului Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrului României. În nume propriu şi al evreilor din România, afirmăm că nu putem concepe ca preşedintelui ales al ţării noastre de o mare majoritate a populaţiei cu drept de vot din ţară şi străinătate, Excelenţei Sale domnului Klaus Werner Iohannis, să i se atribuie chipul lui Adolf Hitler, ucigaşul a milioane de evrei în Holocaust. Domnul Klaus Iohannis a fost ales perfect democratic, în mod liber, sistem legitim reinstaurat în România după 1989”, a spus Aurel Vainer, într-o postare pe pagina oficială a FCER.

 

Potrivit acestuia, prin faptele şi poziţia pe care le-a avut atât înainte, cât şi după ce a devenit preşedinte, Klaus Iohannis a dovedit înalte calităţi morale şi politice, acţionând cu perseverenţă pentru ca România să fie cu adevărat membru deplin al UE şi NATO.

“În dese ocazii, am constatat preocuparea reală a domnului Iohannis pentru combaterea antisemitismului şi a xenofobiei, acesta exprimând în mod ferm atitudinea de apărător al memoriei victimelor Holocaustului. Având în vedere considerentele de mai sus şi pentru alte fapte de o ţinută civică ireproşabilă manifestate, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a acordat domnului Iohannis, căutător de înţelegere şi prietenie între componentele poporului român, Medalia de Onoare ‘Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România’. Exprimăm un protest sever faţă de cele înscrise atât de grav şi de neadevărat de către domnul Darius Vâlcov pe pagina domniei sale de Facebook. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a avut şi are relaţii de lucru excepţionale cu Forumul Democrat al Germanilor din România, care pot fi un exemplu de bună pace şi înţelegere şi în grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, unde, împreună cu domnul deputat Ovidiu Ganţ, am construit un parteneriat solid, bazat pe respect reciproc şi amiciţie. Nu putem accepta nicicum actul nepermis de comparare între domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis şi unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii. Subliniem că, în ceea ce ne priveşte, domnul Iohannis este exact opusul unui om cu convingeri naziste, antisemite sau xenofobe”, a subliniat Aurel Vainer.

Potrivit presei centrale, Darius Vâlcov ar fi postat pe Facebook o serie de imagini în care FDGR este acuzat că este continuatorul mişcării naziste Grupul Etnic German, iar preşedintele Iohannis apare cu o mustaţă şi o tunsoare asemănătoare celor avute de Adolf Hitler.