Toți cei care au aceste telefoane mobile pot afla acum dacă sunt spionați. Este vorba de cei care dețin iPhone și asta pentru că, cea mai recentă actualizare a software-ului de la Apple, le oferă detalii inedite despre telefonul lor.

Acum, apare  un nou „punct de avertizare” care permite utilizatorilor să vadă dacă una dintre aplicațiile lor sunt ascultate sau urmărite.

Lansat săptămâna aceasta, iOS 14 afișează un mic punct portocaliu în colțul de sus al ecranului iPhone-ului pentru a informa utilizatorii că microfonul este activat, transmite Daily Mail, citat de stirileprotv.ro. Punctul mic, dar vizibil, apare chiar deasupra barelor de semnal și lângă indicatorul bateriei.

Se schimbă în verde închis când camera este activată, spunând utilizatorilor iPhone că aplicațiile sunt urmărite.

Punctul portocaliu este un indicator important ce sugerează că alte aplicații spionează când nu ar trebui să se întâmple acest lucru.

Pentru a preîntâmpina o situație neplăcută, cei care au telefoane iPhone pot accesa Setări și Confidențialitate pentru a dezactiva accesul oricăreia dintre aplicații la microfon și cameră.

„Siguranța este un drept fundamental al omului și se află în centrul a tot ceea ce facem. De aceea, cu iOS 14 vă oferim mai mult control asupra datelor pe care le partajați și mai multă transparență în modul în care sunt utilizate. Un indicator apare în partea de sus a ecranului ori de câte ori o aplicație folosește microfonul sau camera dumneavoastră”, precizează Apple pe site-ul său.

Utilizatorii iPhone pot accesa, de asemenea, Centrul de control al telefonului pentru a vedea dacă o aplicație a folosit recent microfonul sau camera. De asemenea, ei pot interzice accesul aplicațiilor la camera și microfonul lor sau pot șterge aplicațiile cu totul.

Pentru iPadOS 14 – noul sistem de operare pentru tabletele Apple – punctul mic este portocaliu atunci când microfonul este utilizat și verde când și camera este în uz.

Prin iOS 14 acum există posibilitatea de a menționa o locație aproximativă, și nu una exactă. Pentru a activa această funcție, trebuie să se acceseze Setări, Confidențialitate și Servicii de localizare și apoi să selecteze aplicația din listă.

iOS 14 a fost lansat miercuri, în urma evenimentului „Time Flies” al Apple, care a dezvăluit și noul Apple Watch Series 6, iPad Air și iPad-ul din generația a 8-a.