Lovitură cruntă pentru un fost președinte! Instanţa a decis să-i sechestreze toate bunurile

Este vorba despre Petro Poroşenko, fost preşedinte al Ucrainei. Conform procurorilor din țara respectivă, Poroşenko a fost implicat în finanţarea separatiştilor susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei în 2014-2015, scrie reuters.com

Totuși, trebuie menționat că fostul președinte respinge acuzaţiile de finanțare a separatiştilor.

Toate proprietăţile sale au fost înghețate

„Instanţa a decis să sechestreze bunurile suspectului, care îi aparţin în virtutea dreptului de proprietate”, este scris într-un comunicat al procuraturii generale. Aminitim că procurorii au cerut luna trecută unui tribunal ucrainean arestarea lui Poroşenko cu posibilitatea unei cauţiuni stabilite la 1 miliard de grivne, respectiv 37 milioane dolari americani.

Poroşenko, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai Ucrainei, nu s-a aflat în Ucraina de la sfârşitul lunii decembrie şi nu a comentat încă asupra hotărârii. El a spus că intenţionează să se întoarcă în Ucraina la 17 ianuarie. Aliaţii lui Poroşenko au declarat că confiscarea bunurilor este rezultatul răzbunării personale a preşedintelui Volodimir Zelenski.

„Un preşedinte slab (…) foloseşte urmărirea manuală, investigaţia manuală şi justiţia manuală pentru a pedepsi adversarii”, a declarat Volodimir Ariev, un parlamentar din partidul politic al lui Poroşenko, după decizia instanţei.

„Această decizie ilegală agravează criza politică în ţară”, a scris Irina Geraşcenko, un alt parlamentar din partidul lui Poroşenko, pe Facebook.

Ucraina se află într-o situație tensionată

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a avut o discuţie telefonică cu ministrul de externe al Marii Britanii, Elizabeth Truss, despre noile sancţiuni ce vor fi impuse Rusiei pentru a nu mai lansa atacuri.

În comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina se arată că cei doi miniştri şi-au coordonat poziţiile legate de întâlnirile diplomatice din săptămânile următoare în format NATO, OSCE şi UE, precum şi de agresivitatea Rusiei faţă de Ucraina.

Truss a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi a adăugat că rămân fideli principiului „Nu se va lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina”.

Ministrul britanic de externe Elizabeth Truss a oferit informaţii legate de contactele cu Uniunea Europeană privind reuniunea Rusia-NATO şi noile sancţiuni dure care să împiedice Rusia să crească tensiunea.

Iar ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a subliniat că parcurg împreună drumul către impunerea pachetului de sancţiuni descurajatoare în domeniile politic şi economic împotriva Rusiei, mulţumind Marii Britanii pentru sprijinul acordat în acest domeniu.