Sabin Orcan este directorul Newsweek, o revistă românească sub franciza unui cunoscut brand internațional și este un jurnalist extrem de dur atunci când vine vorba de plagiate sau minciuni ale politicienilor.

Potrivit unei investigații realizate de Evz.ro, Sabin Borcan, pe numele său real, a pretins că a absolvit cursurile unei școli care de fapt nu îl are printre absolvenți. Declarațiile sale publice contrazic documentele oficiale la care Evz.ro a avut acces.

Mai pe scurt, Sabin Orcan sau mai exact, Sabin Borcan, nu se numără printre absolvenții instituției de învățământ superior la care pretinde că a terminat studiile post-liceale.

 

Cine este de fapt Sabin Borcan ?

Sabin Borcan s-a născut în comuna Vintilă Vodă din judeţul Buzău și a plecat din sat la oraș, pentru a face liceu. A absolvit liceul „B.P. Haşdeu în 1988. La facultatea nu a reușit să intre și a plecat în armată, la paraşutişti, la Buzău.

Se pare că odată cu începerea Revoluţiei se desfiinţase cenzura, iar odată cu ea și Legea presei din perioada comunistă, care la un capitol cerea ca jurnalistul să aibă musai studii superioare.

Odată cu aceasta, a apărut și oportunitatea lui Sabin Orcan de a se angaja în presă. Aşadar, Orcan s-a angajat la Opinia, unul dintre primele ziare din Buzăul natal. L-au angajat mai întâi corector, dar la scurt timp acesta a devenit redactor.

Sabin a vrut mai mult așa că s-a decis să încerce la Bucureşti. A început ca un corespondent util pentru câteva redacţii, după care s-a mutat în Capitală. Însă, la București se cereau studii superioare, iar Sabin Orcan le-a făcut pe loc.

Se pare că acesta și-a falsificat biografia profesională, pretinzând că este absolvent de facultate.

 

Falsificarea diplomei

 

În „Monografia judeţului Buzău”, scrie foarte clar: „Sabin Orcan, ziarist. Absolvent al Liceului „B.P. Hașdeu” Buzău (1988), a urmat cursurile Școlii Superioare de Jurnalistică, înființată în 1991 de Asociația Ziariștilor din România”.

De asemenea, cu ocazia unui proces de calomnie, din data de 11 martie 1997, o instanţà a Judecàtoriei Buzău a condamnat la câte un an de închisoare cu executare, pentru calomnie, trei ziarişi de la cotidianul „Opinia”. Cei trei, Corneliu Ştefan (directorul general al S.C. Opinia S.A.), Florian Angelo (directorul executiv al aceleiaşi societăţi) şi Sabin Orcan (redactor-şef adjunct al ziarului Opinia). Prin sentința penală nr.461/11.03.1997, ziariştii au fost obligaţi şi la plata, în solidar, a sumei de 140 milioane lei către partea vătămatä, reprezentând daune morale pretinse de aceasta. În prezentarea care se face în continuare celor trei condamnaţi pentru delict de opinie, Sabin Orcan este prezentat drept: „Sabin Orcan, redactor şef-adjunct al cotidianului Opinia, este absolvent al Colegiului de pe lângă Şcoala Superioară de Jurnalisticã din București”.