Candidatul ADN la alegerile prezidențiale, Cătălin Ivan acuză BEC pentru abuz în serviciu și cere ca cei care au comis ilegalități să fie pedepsiți conform legii.

„Cei care au abuzat de funcția lor publică, membrii Biroului Electoral Central, să plătească pentru ilegalitățile comise!“.

Toți cei care au beneficiat de tratament preferențial din partea BEC în demersul de verificare în Justiție a listelor de semnături strânse pentru depunerea candidaturii, au fost sesizați astăzi, 4 octombrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către Cătălin Ivan, candidatul Alternativei pentru Demnitate Națională la Președinția României.

De asemenea, s-a depus o plângere penală și împotriva BEC pentru comiterea infracțiunilor de omitere a sesizării, abuz în serviciu, neglijență în serviciu și favorizarea făptuitorului.

S-au depus plângeri penale și pentru Klaus Werner Iohannis (Preşedintele României), Viorica Vasilica Dăncilă (prim-ministru al Guvernului României), Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor (deputat în Parlamentul României), Ilie-Dan Barna și Ramona-Ioana Bruynseels pentru infracțiunile de uz de fals și fals în declarații.

Cătălin Ivan susține și că BEC „a indus în conștiința publică impresia neadevărată a unei fraude de proporții, motivul fiind acela de a influența rezultatul alegerilor“.

„Membrii Biroului Electoral Central au procedat de o manieră abuzivă și, au pus într-o poziție de inferioritate față de aceștia toți ceilalți contracandidați și au săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu. Membrii Biroului Electoral Central și-au manifestat în modalitățile expuse anterior intenția de împiedica exercitarea dreptului de a fi ales, infracțiune prevăzută și sancționată de art.385 Cod Penal“, a scris Cătălin Ivan în sesizare.

În plus, candidatul ADN cere organelor de cercetare penală să oblige BEC să furnizeze listele cu semnături ale candidaților Klaus Werner Iohannis, Viorica Vasilica Dăncilă, Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Ilie-Dan Barna și Ramona-Ioana Bruynseels pentru a fi verificate .

„Avem o decizie a Curții Constituționale care spune negru pe alb că Biroul Electoral Central și-a încălcat legea de funcționare atunci când a respins una dintre candidaturi pe același temei pentru care a închis ochii la mulți alți candidați, intervenind brutal în procesul electoral. Ceea ce a urmat din partea BEC a constituit un act de răzbunare, călcând în picioare legea și Constituția țării. Nu pot asista pasiv la acțiunile a ceea ce am numit «oculta parlamentară», cea care folosește toate pârghiile pe care le are la îndemână (numirile în BEC, desemnarea de reprezentanți în secțiile de votare, decontarea de cheltuieli uriașe de campanie din bani publici) pentru a fura dreptul românilor la alegeri libere. Gestul de a depune în nume personal această sesizare penală nu este un act de răzbunare, ci este un demers în oglindă care îi privește pe candidații împotriva cărora BEC-ul nu s-a îndreptate în Justiție. Ori suntem toți vinovați, ori nici unul, să ne spună Justiția acest lucru. Îmi doresc normalitatea: un tratament egal și legal, vreau ca toate listele de semnături ale tuturor candidaților să fie verificate cu celeritate, iar cei care au abuzat de funcția lor publică, membrii Biroului Electoral Central, să plătească pentru ilegalitățile comise“,  a precizat Cătălin Ivan.