Halucinant. Lopata de asfalt care a fost evaluată la aproape 800.000 de lei

Fostul președinte al Consiliului Județean, Maricel Popa, a dispus în septembrie 2016 sistarea lucrărilor şi rezilierea contractului de reabilitare a DJ 248A Iaşi – Ţibăneşti – Ţibana după ce a reclamat proasta execuţie a lucrărilor.

La acel moment, decizia respectivă a fost destul de controversată, mai ales după ce Popa a rupt cu o lopată asfaltul turnat pe acostamentul drumului, conform informațiilor transmise de newsweek.ro

Contractul avea o valorea inițială de 7,3 milioane lei

Contractul avea, la vremea respectivă, o valoare iniţială de 7,3 milioane lei și era executat aproape în totalitate. Totuși, singura excepție era un tronson între Voineşti şi Ţibăneşti.

În paralel cu acţiunea în justiţie, Con Ted l-a reclamat pe Popa şi la DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu. În anul 2019, procurorii au dispus clasarea cazului, considerând că faptele nu există sau nu au fost comise cu vinovăţia cerută de legea penală.

De asemenea, reprezentanţii Con Ted au afirmat în faţa magistraţilor Tribunalului că DJADP nu avea dreptul să dispună sistarea lucrărilor. Conform acestora, DJADP putea să dispună remedierea problemelor, în cazul în care erau constatate nereguli.

Explicația oferită de procurori

Este demn de menționat că argumentele aduse de cele două părţi nu au influenţat instanţa. Astfel, magistraţii Tribunalului au constatat că SC Con Ted Company ceruse despăgubiri pentru prejudiciile aduse de rezilierea contractului.

Instanţa s-ar fi putut pronunţa în favoarea acordării de despăgubiri doar dacă se dovedea că rezilierea contractului ar fi fost ilegală. Firma nu ceruse analizarea modului în care s-a dispus rezilierea contractului, iar judecătorii nu puteau aprecia din oficiu că aceasta s-ar fi făcut din culpa DJADP. Drept urmare, aceștia au hotărât respingerea plângerii Con Ted. Totuși, societatea a atacat sentinţa la instanţa superioară, cazul mergând la Curtea de Apel.

Sursă foto: Dreamstime