Londra este îngrijorată de „amenințarea enormă” a tehnologiei din China

El o numește „o amenințare uriașă pentru noi toți”. Jeremy Fleming, directorul sediului de comunicații al guvernului (GCHQ), trebuie să afirme, marți, 11 octombrie, în cadrul unui discurs adresat specialiștilor internaționali în apărare, că autoritățile chineze caută să „profite” de pe urma tehnologiilor lor, precum sistemele lor de satelit și monedele virtuale.

Jeremy Fleming, care conduce agenția de informații din 2017, trebuie să solicite Regatului Unit și aliaților săi să răspundă de urgență la aceste amenințări, potrivit unui comunicat al agenției difuzat luni seară.

„La GCHQ, este privilegiul nostru și, de asemenea, datoria noastră să vedem momentele esențiale în care istoria se schimbă fără să ne dăm seama. Se pare că trăim asemenea vremuri”, a spus el. „Avantajul nostru în strategia noastră tehnologică viitoare se bazează pe ceea ce decidem să facem acum ca şi comunitate. Sunt încrezător că împreună putem transforma acest moment în avantajul nostru”, a spus Jeremy Fleming.

China vrea să-și lanseze propria monedă digitală

Intervenția sa vine într-un moment în care China vrea să-și lanseze moneda digitală, „yuanul digital”, stârnind îngrijorare în rândul specialiștilor care consideră că regimurile autoritare ar putea folosi această tehnologie în scopuri de supraveghere și control. O astfel de monedă „ar putea permite Chinei să se elibereze parțial de tipul de sancțiuni internaționale existente în prezent împotriva regimului [președintelui Vladimir] Putin din Rusia”, a spus Jeremy Fleming.

China a finalizat, de asemenea, în 2020, Beidou, sistemul său de navigație prin satelit, un concurent al GPS-ului american. „Mulți cred că China construiește o capacitate puternică anti-satelit, cu scopul de a împiedica alte națiuni să acceseze spațiul în cazul unui conflict”, a spus Jeremy Fleming, adăugând „Și există temeri că tehnologia ar putea fi folosită pentru a urmări indivizi”, scrie Le Monde.

China, îngrijorată de ce se petrece în Ucraina

China a reacționat după atacul dur lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Beijingul şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la ”evoluţia situaţiei actuale în Ucraina” după ce 19 persoane au murit şi 105 au fost rănite în bombardamentele ruse de luni împotriva mai multor oraşe ucrainene.

”China cere ca părţile implicate să-şi soluţioneze diferendele prin intermediul dialogului şi al consultărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, într-o conferinţă de presă.

Oficialul chinez a transmis totodată ”disponibilitatea” Chinei de ”a acţiona împreună cu comunitatea internaţională” şi de a juca ”un rol constructiv în detensionarea situaţiei”, susține EFE.