Dacă întrebi un bancher ce fel de IMM-uri vin acum să ceară finanțări, îți va răspunde că, pe lângă agricultură, există și domenii în care au reapărut comenzile și se fac angajări. Cea mai vizibilă în acest moment este producția în lohn.
Ce se întâmplă de fapt? Ne răspunde șeful unui producător în lohn, dar și exportator direct către marile branduri din Europa: „China nu mai este ieftină. După intrarea industriei de automotive, salariile au crescut. În China se întâmplă acum exact ce s-a întâmplat în Europa de Est şi în România“, spune Animona Huțu, di­rector general, Modatim. Începutul anului 2012 a fost marcat de o agitație pe partea de lohn, provocată de cereri de comenzi ale firmelor mari întoarse din Asia.
Lohnul are nevoie de forţă de muncă

Brandurile de lux foarte mari se confruntă cu impredictibilitatea vânzării colecțiilor din cele două sezoane. În plus, se adresează unei piețe mai pretențioase și utilizează doar țesături produse în Italia, care rămân cele mai bune din lume. „Deoarece se hotărăsc târziu asupra cantității de producție, timpul de execuție a noii colecții se reduce cu o lună (exact cât durează transportul din China, iar dacă ar apela la avion costul transportului l-ar depăși pe cel al producției). În acest context, firme noi, bineînțeles intermediari ai marilor branduri, vin în România să regăsească piața tradițională“, spune Huțu.
Intermediari ai brandurilor de lux Armani şi Versace au început deja producţia la firme de confecţii din Arad şi Timişoara. Brandurile ieftine cu producţie de masă şi care folosesc ţesături din Asia vor continua, deocamdată, să producă acolo.
Impredictibilitatea comenzilor este probată de cifrele de vânzări a două branduri pe piața din Germania, în februarie: unul a avut creştere de 30%, celălalt scădere de 10%, spune di­rectorul Modatim. Dacă adăugăm şi posibila creştere a taxelor vamale pentru produsele din Asia, previziunile de creştere cu 10%-15% a pieţei lohnului în 2012 sunt fezabile.
Şi Maria Grapini, preşedinta patronatului din confecţii, recunoaşte că  de la începutul anului s-au înmulţit comenzile venite de la firme intermediare din Italia, Spania, Portugalia, dar termenele de plată lungi, care pot ajunge şi la 200 de zile, împiedică firmele rămase pe piaţă după criza din 2008-2009 să preia comenzile. La acest aspect se adaugă criza de pe piaţa muncii: anual, sunt căutaţi în confecţii 2.000 de angajaţi calificaţi. Piaţa neagră este o altă piedică.

"Posibilitatea introducerii de taxe vamale pentru produsele care vin din Asia determină marile branduri să își reconstruiască polii din Europa". Animona Huțu, director general, Modatim SA

10%-15% este procentajul de creștere a comenzilor în lohn înregistrat de unele firme mari în 2012 față de 2011 .