Cu timpul, telefoanele mobile si-au redus dimensiunile si ofera din ce in ce mai multe functii. Telefoanele mobile din generatia actuala primesc si trimit faxuri, e-mail-uri, mesaje etc.
Nu sunt de mult apuse timpurile cand, in locuri publice, cineva care tocmai achizitionase un telefon mobil asculta cu volumul dat la maximum, toate melodiile de apel pe care telefonul le avea la dispozitie. Treptat, pe langa functiile obisnuite, pentru care a fost creat, telefonul mobil a capatat una mai subtila: aceea de accesoriu. Pe langa designurile futuriste si micsorarea dimensiunilor, apar husele si fetele frumos colorate. Dar piata nu se opreste aici. Astazi nu poti avea un telefon mobil daca nu are functii avansate de personalizare. Ce inseamna asta? In primul rand sti cine te suna fara a fi nevoit sa te uiti la ecranul aparatului, ci doar ascultand melodia atribuita sotiei, parintilor sau sefului. Micile mesaje de intampinare de genul „Sarut mana, stapane”, „You are the boss”, „Buna dimineata” palesc in fata pictogramelor de diverse soiuri si categorii care ii aduc aminte posesorului de ceva, de cineva sau sunt afisate pe ecranul telefonului fara vreun motiv anume.
Trecand prin multime poti avea surpriza sa auzi un telefon sunand in ritmul melodiei filmului „Misiune imposibila” sau, de ce nu, pe ritmul celebrei manele „Oh, viata mea” a nu mai putin celebrului Adi the Wonder Boy.
Pictogramele si melodiile ce dau un anume farmec telefonului mobil sunt receptionate pe calea undelor si vin de la prieteni binevoitori sau pot fi descarcate de pe Internet. Majoritatea site-urilor care furnizeaza aceasta marfa nu o fac gratis, ci contra cost. Procedura de cumparare este un pic mai rudimentara, vanzatorii apeland la un numar de tefon cu taxare speciala in genul celebrelor 89.89… Pe scurt: suni, faci selectia (pictograma sau melodie, tip, categorie etc.) introduci numarul telefonului mobil, inchizi, si in cateva minute pictograma se afisaza cuminte pe ecranul telefonului. Pret? Un minut de convorbire, 28.400 lei, durata unui apel, doua minute, rezultat 60.000 lei (mai multe informatii la www.smsonweb.com). De remarcat ca nu toate tipurile de telefoane dispun de aceste facilitati. Cei de la Nokia sunt in top cu cele mai multe modele. Sunt urmati de Motorola si Sagem (doar melodii pentru acestia din urma). Site-urile cu pictograme si melodii gratuite sunt foarte greu de gasit, iar aici oferta nu este atat de generoasa ca in cazul site-urilor cu plata. Mai exista o posibilitate. Daca nu sunteti multumit de ceea ce ati gasit pana acum puteti face download de pe Internet programe freware si shareware (www.download.com – cheie de cautare mobil), cu ajutorul carora desenati sau compuneti melodii dupa cum va taie capul, pe care vi le trimiteti pe telefonul mobil.     

Melodii si logo-uri pentru mobile

www.onlinemedia.ro/Utile/melodiiptmobile
www.celular.ro/melodii
www.smsonweb.com
www.ringtones.4me.ro
www.romgsm.ro
www.all4nokia.20m.com
https://geocities.com/eurmark
www.yourmobile.com