În stațiunile unde schiază bogații lumii diferența stă în detalii. La prima vedere, nu sesizăm semne de exclusivism, în condițiile în care dotările pentru schiori sunt mai mult sau mai puțin similare celor din stațiunile populare din țările cu tradiție în sporturile de iarnă. Zăpada și instalațiile de cablu sunt aceleași, iar pârtiile la fel de numeroase ca în orice stațiune care se respectă.

Restaurant la baza pârtiei, centru de închiriat echipament, hoteluri de cinci stele, magazine și turiști cu schiurile pe umeri. Privite mai de aproape, restaurantele sunt clasificate cu stele Michelin, echipamentele de închiriat sunt cel puțin Salomon (deși cei care frecventează aceste zone au propriile lor costume de designer, de la Chanel la Gucci), sunt foarte puține hoteluri sub cinci stele, pe firmele luminoase ale magazinelor scrie Hublot, Armani, Cartier, Bulgari, iar turiști sunt acei milionari despre care citești în paginile revistelor de business și ale clasamentelor bogăției. Un „banal“ prânz la baza pârtiei ajunge la aproximativ 75 de euro de persoană, iar o cină gourmet la un restaurant de top, la 200 de euro de persoană. În timpul zilei, pentru cei care nu schiază distracția este shoppingul, iar seara, petrecerile în cluburile stațiunii sau în barurile hotelurilor care își întâmpină oaspeții cu Moet & Chandon.

Aparent, accesibil

Odată intrat în chalet-uri, care pe dinafară nu trădează aproape deloc luxul, se deschide o altă lume. Pentru cel puțin câteva sute de euro bune pe care un turist le plătește pentru o noapte de cazare, reprezentanții hotelurilor sunt umbra clientului, dornici să transpună în realitate celebra expresie „la dispoziția dumneavoastră“. De la personalizarea șederii la „miciile“ atenții lăsate zi de zi în cameră și până la serviciile de concierge oferite gratuit în baza rezervării, unitățile de cazare, deschise cel mai adesea cinci-șase luni pe an, sunt Mecca bogaților.

CORTINA D’AMPEZZO


Situată în inima Dolomiților, Cortina d’Ampezzo este parte dintr-un domeniu schiabil care reunește 12 stațiuni, un singur skipass dând acces la 450 de pârtii cu 1.220 de kilometri. Domeniul schiabil din Cortina d’Ampezzo are 115 km și numără 66 de piste. În sezon, skipassul costă 40 de euro. Stațiunea are 14 restaurante cu stele Michelin. O noapte de cazare de lux începe de la 1.230 de euro (Cristallo Hotel Spa & Golf).

ASPEN


Este „casa“ de iarnă a celebrităților și miliardarilor americani. Sunt patru munți care contribuie domeniul schiabil din Aspen (Colorado), iar skipassul este valabil pentru toate pârtiile stațiunii. Pentru o zi întreagă, un instructor percepe un tarif de 655 de dolari (lecții individuale). În stațiuni sunt 37 de hoteluri, din care opt de lux. Domeniul schiabil are 135 km, iar cea mai mare pârtie, 5,6 kilometri. O noapte de cazare începe dela 4.000 de dolar (St. Regis Hotel).

ST. MORRITZ


Este cea mai veche stațiune de iarnă din lume, localizată în Graubünden (Elveția). Numără 40 de hoteluri, jumătate clasificate la patru și cinci stele, și circa 3.500 de apartamente. Aici există 12 restautante premiate cu stele Michelin (din care unul de trei stele). Domeniul schiabil se întinde pe 350 de km (57 de pârtii). Skipassul pentru o zi costă 73 de franci. Tariful pentru o noapte de lux cu mic dejun inclus ajunge la12.770 de franci (Badrutt‘s Palace Hotel). 

WHISTLER


Stațiunea se află în British Columbia (Canada). Domeniul schiabil numără 1,920 ha și 37 de pârtii. Cea mai lungă măsoară 11 kilometri. Nu este permis accesul cu mașina, dar turiștii au la dispoziție un shuttle buss care face transferul în interiorul stațiunii. Deși niciun restaurant nu este clasificat cu stele Michelin, există câteva localuri pentru cei mai pretențioși. Skipassul pentru două zile costă 179 de dolari. Lecțiile de schi pornesc de la 94,5 dolari (jumătate de zi), iar individual, de la 389 de dolari. O cameră dublă la un hotel de lux costă 5.570 de dolari pe noapte (Four Seasson). 

COURCHEVEL


Localizată în Alpi, este parte din Les Trois Vallees. Domeniul schiabil numără 150 de km și 96 de pârtii. Potrivit rendezvousenfrance.com, stațiunea are 46 de hoteluri, din care două palate de lux (francezii au schimbat clasificarea unităților, iar echivalentul a șase stele este „palatul“) din cele opt existente în țară. Șapte restaurante adună 11 stele Michelin (patru dintre acestea cu câte două stele). Skipassul pentru o zi costă 44 de euro, iar echipamentul se închiriază cu 35 de euro. O noapte de cazare la un hotel de lux ajunge și la 35.000 de euro (Hotel Les Airelles).