Insula Surtsey
Motivul interdicţiei: experimentele ştiinţifice

În anul 1963, în apele islandeze a avut loc erupția unui vulcan subacvatic, după care, într-un timp destul de scurt, s-a format o nouă insulă cu o suprafaţă de 2,7 kilometri pătrați. Aceasta a devenit imediat obiectul atenției oamenilor de știință din diferite țări. De atunci, insula Surtsey, numită astfel în cinstea eroului Surt (gigant cu sabie de foc din mitologia scandinavă), este folosită strict în scopuri științifice, fiind declarată o zonă închisă pentru turiști.

Insula Ilha da Queimada Grande
Motivul interdicţiei: numărul foarte mare de şerpi veninoşi

Insula Ilha da Queimada Grande este situată la 35 de kilometri de coasta Braziliei şi arată ca un colţ de rai. O călătorie în acest loc te poate costa viața, pentru că această zonă verde este plină de șerpi veninoși: circa 4.000 de şerpi pe o suprafaţă de 0,43 kilometri pătrați. Cel mai periculos este şarpele Bothrops (şarpele-lance). Veninul acestuia este de cinci ori mai puternic decât cel al şerpilor din această specie de vipere – în cazul unei muşcături, omul moare instantaneu. Prin urmare, autoritățile braziliene au interzis vizitarea insulei Ilha da Queimada Grande, care este numită popular Snake Island.

Insula Santinelei de Nord
Motivul interdicţiei: agresiunea aborigenilor

Insula Santinelei de Nord este parte a Insulelor Andaman din Golful Bengal, pe care locuiesc reprezentanţi ai tribului Santinelei, un trib foarte periculos: aceştia evită orice contact cu civilizația și ripostează cu înverșunare oricărei intruziuni. Oamenii de știință presupun că aborigenii au trăit izolaţi până la 60.000 de ani în aceste locuri. Acești oameni își apără în mod activ teritoriul lor: de exemplu, în anul 2004, au tras săgeți într-un elicopter al guvernului indian, care le-a făcut o „vizită” după un tsunami. Cele mai recente victime ale lor au fost nişte pescari rătăciţi: după uciderea lor, autoritățile indiene au cerut cetățenilor să stea departe de oamenii din tribul Santinelei și de pământul lor.

Templul Ise din Japonia
Motivul interdicţiei: accesul este permis doar celor aleşi

În Japonia, locul cel mai sfânt este lăcaşul de cult Ise Jingu. Templul este înconjurat de un gard de lemn foarte înalt, iar în interior pot intra doar preoţii templului și membrii familiei imperiale.
Până în anul 1945, templul Ise a fost un loc la care se ajungea foarte greu: acesta a fost separat de lumea exterioară de râul Miyagawa, care simboliza granița pământului sacru. Călugărilor le era interzis să traverseze râul: se credea că acest fapt constituie o încălcare a sfinţeniei altarului și va aduce răul asupra întregii Japonii.

Insula Gryuinard
Motivul interdicţiei: testarea armelor biologice

În anul 1942, guvernul britanic a cumpărat insula scoțiană Gryuinard pentru testarea armelor biologice – cum ar fi antraxul. Până în anii ’80, insula a fost una dintre cele mai mortale locuri de pe planetă. Abia în anul 1986, oamenii de știință s-au ocupat de „curățarea” insulei otrăvitoare, iar în anul 1990 a fost declarată ca fiind sigură, însă nimeni nu s-a grăbit să locuiască acolo. Arheologii avertizează că sporii de antrax au rămas în solul insulei, ceea ce înseamnă că insula nu va fi locuibilă timp de sute de ani de acum încolo.RADOR

Te-ar putea interesa și: