Două categorii de lucrători sunt foarte solicitate în Germania

Studiul a vizat aproximativ 45 de milioane de anunțuri de locuri de muncă listate online între 2019 și 2023. Cercetătorii de la Fundația Bertelsmann au încercat astfel să își facă o idee despre sectoarele care au nevoie disperată de noi lucrători în Germania. Studiul a analizat 1.210 profesii în general, cu o pondere mai mică a locurilor de muncă temporare.

Potrivit studiului, există două tipuri de lucrători care sunt deosebit de solicitate: personalul de depozit și personalul administrativ, transmite TheLocal.de.

Nevoia din ce în ce mai mare de personal de logistică pentru depozite este legată de creșterea serviciilor de vânzare cu amănuntul online în timpul pandemiei. Atunci când magazinele fizice au fost nevoite să își închidă porțile sau să impună restricții, mulți oameni s-au orientat către companii precum Amazon sau către sucursalele online ale mărcilor de retail pentru a cumpăra bunuri.

Această schimbare a obiceiurilor de cumpărare a avut un impact major asupra pieței forței de muncă. În 162 din cele 401 districte din Germania, Bertelsmann a constatat că majoritatea anunțurilor de angajare au fost pentru locuri de muncă în depozite.

În orașe și în zonele metropolitane, însă, angajatorii căutau cu disperare personal de secretariat și administrativ. Acestea au ajuns în fruntea clasamentului în aproximativ un sfert dintre districtele analizate (101) și au reprezentat anul trecut cel mai mare număr de anunțuri de angajare din întreaga țară.

Numai în 2022 au fost postate online 254.499 de posturi vacante pentru lucrători de birou și secretariat. Lucrătorii din domeniul logisticii au urmat îndeaproape, cu 253.487 de anunțuri de angajare în acel an.

Mai puține locuri de muncă pentru personal calificat

Oarecum surprinzător, anunțurile pentru muncitori calificați, unde Germania se luptă cu lipsuri majore, au scăzut în ultimii ani.

Cele trei ocupații cu cele mai mari pierderi între 2019 și 2022 sunt lucrătorii calificați în mecatronică, care au coborât 76 de locuri în clasament, tehnicienii de scule, care au pierdut 54 de locuri, și funcționarii bancari, care au scăzut 43.

„Pentru multe ocupații calificate, angajatorii au dat dovadă de o oarecare reținere în ultimii ani”, a declarat autorul studiului și expertul în ocuparea forței de muncă Gunvald Herdin. „Acest lucru pare să se schimbe din nou în 2023”.

El spune că ponderea locurilor de muncă calificate a scăzut cu mai mult de patru puncte procentuale din 2020 până în 2022, la aproximativ 37%.

„Cu toate acestea, în prima jumătate a anului 2023, există din nou o pondere mai mare a posturilor de lucrători calificați, la puțin sub 41%”, a adăugat el.

Cea mai mare creștere a posturilor vacante provine din sectorul sănătății. Astfel, anunțurile pentru psihiatri și psihoterapeuți au urcat 106 locuri în clasament.

Acestea sunt urmate de specialiștii în tehnologia hârtiei și a ambalajelor (în creștere cu 97), îngrijitorii de copii și profesorii (în creștere cu 62) și specialiștii în medicină internă (în creștere cu 59).

Noi oportunități pe piața muncii din Germania

Potrivit lui Herdin, unul dintre cele mai izbitoare aspecte ale sondajului este variația forței de muncă solicitate în diferite părți ale țării.

„Am fost surprins de diferențele regionale – în orașe și districte, 17 profesii diferite au ajuns pe primul loc”, a declarat el pentru DPA. „De aceea sunt necesare măsuri specifice la nivel regional. Pentru cei care oferă formare și educație este o provocare”.

Expertul Bertelsmann a comentat, de asemenea, faptul că digitalizarea în economie, în special în ceea ce privește cumpărăturile online, creează noi locuri de muncă în Germania.

„Se poate vedea foarte clar boom-ul în comerțul cu amănuntul online”, a spus el. „Pentru că toți facem cumpărături online, există acum o cerere mai mare de personal, precum și de lucrători calificați în domeniul logisticii, al transportului și al ambalării. Există oportunități complet noi pe piața muncii.”

Potrivit studiului, există o cerere de lucrători la toate nivelurile economiei, nu doar în roluri de conducere sau calificate.

„Contrar a ceea ce se crede adesea, posturile entry-level nu sunt pe cale de dispariție. Dimpotrivă, acestea sunt în continuă schimbare pe fondul evoluției pieței și al digitalizării”, a explicat Herdin.

De exemplu, în afara posturilor din depozite, în prima jumătate a anului 2023, cele mai solicitate posturi sunt în curățenie (locul 5), catering (locul 15) și stivuitorist (locul 20).

La nivelurile superioare, angajatorii caută meșteri, tehnicieni și absolvenți de licență în organizarea afacerilor (locul 4), contabilitate (locul 9) și publicitate și marketing (locul 10).

Locurile de muncă pentru persoanele cu diplome de masterat se regăsesc în principal în vânzări (locul 7) și în dezvoltarea de software (locul 13).