Shenzhen este un oraș în sudul Chinei, în apropiere de Hong Kong, Macao și Guangzhou, formând împreună cu acestea un megalopolis. În 1979 era doar un sat de pescari, acum fiind o metropolă cu peste 11 milioane de locuitori. Este cel mai bogat oraș din China, raportat la PIB/capita, excluzând Hong Kong.

În 1978, după moartea lui Mao Zedong, Deng Xiaoping a renunţat la dogmele vechi şi a declanşat o amplă reformă economică, orientată spre o liberalizare controlată şi treptată, atât internă, cat şi externă. Acesta a ales cinci zone care urmau să devină ţinta investiţiilor. Shenzhen a fost una dintre cele cinci regiuni alese. Shenzen este situat pe malul râului Pearl River la Nord de Hong Kong.

În urmă cu 30 de ani aici trăiau câteva familii de pescari, iar satul era numit Baoan County. Numele Shenzhen l-a primit în anul 1979. Atât chinezii, cât şi oameni de afaceri străini, au investit miliarde de dolari în Shenzhen. Satul de pescari s-a transformat într-un ritm ameţitor într-un mega-oraş. Dacă în 1982, aici nu locuiau decât 350.000 de persoane, în 1990 numărul lor a crescut la 1,2 milioane, iar în 2000 la 7 milioane de oameni. În prezent, oraşul are peste 11 milioane de locuitori. Shenzhen este cel mai bun loc din China unde se poate vedea progresul recent al ţării. Oraşul se remarcă şi prin faptul că are cea mai tânără populaţie din China.