Anul trecut, producția de gaze naturale obținută de Romgaz s-a ridicat la 5,158 miliarde de metri cubi, în creștere cu peste 22% față de cea realizată în anul anterior. Creșterea producției a fost stimulată de temperaturile mai scăzute de la începutul anului 2017 și de creșterea cererii de gaze pentru producerea de energie electrică, se arată în raportul annual preliminar prezentat Bursei de Valori București la jumătatea lunii trecute.

Astfel, Romgaz a reușit anul trecut să obțină un rezultat financiar record atât în ceea ce privește cifra de afaceri cât și a rezultatului net. Cifra de afaceri a crescut cu 34% ajungând la aproape un miliard de euro (4,58 miliarde de lei), iar profitul net a cunoscut o majorare de 82%, de la 1,02 miliarde de lei la 1,86 miliarde de lei.

Liviu Nistoran, președintele Consiliului de Administrație al Romgaz, a declarat pentru Capital că rezultatele bune au fost obținute anul trecut și datorită contextului favorabil al pieței și prețului ridicat al gazelor.

Întrebat cum își poate valorifica mai bine producția de gaze, Liviu Nistora a menționat că Romgaz a identificat cel puțin două direcții de dezvoltare.

 “Acesta este una dintre preocupările noastre centrale. Volumele vor crește datorită zăcămintelor din Marea Neagră și exploatării de la Caragele. Noi identificăm cel puțin două direcții de dezvoltare pentru valorificarea acestor gaze. În primul rând este dorința noastră de a exporta. Cred că anul acesta va fi primul în care vom exporta. Cantitățile sunt acum limitate, dar suntem foarte atenți la dezvoltările Transgazului pe zona de conectare cu țările din jur. Există cerere potențială, în special din Ungaria și Serbia”, a declarat Liviu Nistoran.

Mai multe detalii despre strategia de dezvoltare a companiei Romgaz puteți citi în următorul număr al revistei Capital, disponibil la chioșcuri începând cu 26 martie, unde veți găsi interviul integral cu președintele CA, Liviu Nistoran.

Citiți și: Serbia vrea să construiască un interconector de gaze cu România

Lucrările la BRUA pot începe. Faza I are ca termen sfârşitul anului 2019