Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Mircea Geoană participă azi la prima şi singura dezbatere electorală. Urmăriţi pe capital.ro cele mai importante declaraţii pe teme economice ale celor trei.

Traian Băsescu a marşat pe continuarea unor proiecte de reformare a sistemului de sănătate şi educaţie, deja anunţate:

– reforma educaţiei care să pună accentul pe competenţe (în locul memorării) şi descentralizare.
– reforma sănătăţii, axată tot pe descentralizare.
– în domeniul agriculturii, actualul preşedinte vede posibile creşteri mari, dacă, la nivel rural, se va reuşi dezvoltarea unor centre de procesare şi dacă vor exista centre de colectare a producţiei agicole.

Crin Antonescu insistă pe spiritul doctrinei liberale: nu statul, ci forţele vii ale economiei vor scoate România din criză. Propune:

– reducerea TVA la 15% şi a cotei unice la 10%. Este puţin probabil că astfel de măsuri pot fi decise câtă vreme suntem sub acordul cu FMI.
– reducerea birocraţiei (un guvern cu doar 10-12 ministere).

Mircea Geoană a anunţat că vrea o dezbatere pentru a afla cum vede poporul „capitalismul românesc”. A venit cu o serie de propuneri de stânga:

– pachete de stimulare a tinerilor medici care vor să ocupe posturi la ţară,
– subvenţionarea dobânzilor la credite, în special a celor pentru fermieri
– implicarea statului în economie prin crearea unor companii campion în domenii precum cel energetic, farmaceutic, bancar, de transporturi feroviare
– garantare a creditelor.

Măsuri precum garantarea şi subvenţionarea creditelor, investiţii în companiile de stat sunt greu de aplicat din cauza legislaţiei europene în materie de ajutoare de stat, precum şi a restricţiilor privind cheltuielile şi garanţiile bugetare impuse de acordul cu FMI.

 

0-42421-capital55743.jpgUpdate 14: Dezbatere pe tema crizei economice

Crin Antonescu anunţă că prima măsură va fi abrogarea impozitului forfetar şi va milita pentru relaxarea fiscală (reducerea TVA la 15%, a cotei unice la 10%) şi reducerea birocraţiei (10-12 ministere).

Traian Băsescu susţine că reducerea taxelor nu este posibilă din cauza acordului cu FMI, aprobat printr-o lege adoptată de parlament. Iar Mircea Geoană ripostează că aceste reduceri ale TVA şi cotei unice ar duce la un deficit bugetar de 14% din PIB.

Viziunea lui Traian Băsescu despre ieşirea din criză este mutarea atenţiei către domenii în care România are resurse: agricultura, IT-ul şi turismul. Băsescu susţine că România va ieşi din criză în al doilea trimestru al lui 2010, iar primele semne se văd deja: creşteri faţă de august ale producţiei industriale şi construcţiilor.

Mircea Geoană propune măsuri pentru reluarea creditării (garanţii de stat, subvenţionarea dobânzilor la credite). De asemenea anunţă că este adeptul unor companii de stat campion: compania energetică, CFR-ul, compania farmaceutică şi CEC – care ar putea fi transformată într-un jucător important pe piaţa bancară, controlată acum de instituţii străine. Traian Băsescu susţine că măsuri de garantare sau subvenţionare a creditelor contravin acordului cu FMI şi prevederilor europene privind ajutorul de stat.

0-42422-capital013.jpgUpdate 13: Dezbatere pe tema agriculturii

Traian Băsescu anunţă două proiecte importante: crearea unor depozite, unde producătorii să vândă pepeni, fructe, cartofi şi crearea unui sistem de procesare a produselor agricole (grâu, lapte, carne) bazat pe IMM-uri, astfel încât, din mediul rural să nu mai plece către oraşe doar materie primă, ci şi produse cu valoare adăugată.

Mircea Geoană susţine că este foarte important ca agricultorii să-şi primească subvenţiile la timp. De asemenea, propune un mecanism de subvenţionare a creditelor pentru că „este imposibil pentru un tânăr fermier să-şi permită un credit cu dobândă 18%”.

Crin Antonescu nu a apucat să-şi prezinte viziunea asupra agriculturii. A criticat PSD pentru depunerea unei moţiuni împotriva guvernului PNL, în care liberalii erau acuzaţi că au redus bugetul agriculturii sub 4% din PIB, în timp ce bugetul pe anul acesta (al guvernului PDL-PSD) e doar de 1,27% din PIB.

0-42423-capital0212.jpgUpdate 12: Dezbatere pe tema sănătăţii

Crin Antonescu: propune majorarea cheltuielilor pentru sănătătate la 6% din totalul bugetului. Mai susţine că siguranţa pacientului să fie un drept, nu o şansă. De asemenea, pentru a rezolva problema profesionalismului, ar trebui restructurate persoanele incompetente.

Traian Băsescu susţine că sănătatea nu trebuie finanţată doar de stat, ci se pot atrage şi fonduri private. În primul rând trebuie modernizat managementul „deoarece 60% din resursă se duce ineficient”. O altă direcţie de dezvoltare este descentralizarea spitalelor (trecerea în subordinea primăriilor).

Mircea Geoană atrage atenţia că „un om bătrân şi bolnav poate beneficia cu greu de servicii de sănătate”. De asemenea, vrea să fie introduse „pachete atractive” pentru a stimula angajarea medicilor în mediul rural. Un alt proiect este crearea „companiei farmaceutice naţionale” care „să producă medicamente pentru toţi românii.

Update 11: Mircea Geoană susţine că statul trebuie să sprijine toate firmele care fac ceva pentru societate. Dă exemplul unei companii care face o cresă şi care ar trebui să fie scutită de la plata taxelor.

0-42424-capital09091.jpgUpdate 10: Dezbatere pe tema educaţiei

Crin Antonescu a ocolit această temă. L-a acuzat pe Traian Băsescu că, în perioada 1992-1996, cât a fost parlamentar a luat cuvântul în plen de doar şapte ori. L-a acuzat pe preşedinte că a promulgat legea majorării cu 50% a salariilor profesori, la sfârşitul lui 2008.

Traian Băsescu susţine că reformarea educaţiei este esenţială pentru viitorul ţării. Militează pentru descentralizare şi pe mutarea accentului dinspre memorare, spre competenţe. „Şcoala va fi redată comunităţii”, susţine Băsescu, invocând prevederile din legea pentru reformarea sistemului de educaţie, prin care, în consiliile de administraţie ale şcolilor se vor afla şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai părinţilor.

Mircea Geoană atinge problema sărăciei: 40% din familiile din România nu au bani să dea rechizite, uniforme copiilor, în prima zi de şcoală. Militează pentru accesul egal la educaţie. Susţine că trebuie făcut ceva ca tinerii ieşiti de pe băncile facultăţilor să-şi găsească locuri de muncă.

0-42425-capital9222.jpgUpdate 9: Dezbatere pe tema reformei statului

Mircea Geoană anunţă că vrea să pornească o dezbatere pe tema modelului de capitalism pe care şi-l doreşte societatea românească, deoarece reformele din ultimii 20 de ani au fost impuse de alte capitale europene.

Crin Antonescu susţine că reformele din ultimii 20 de ani au fost un eşec. Crin Antonescu invită la reformarea „statului nesimţit”.

Traian Băsescu aminteşte că parlamentarii nu-şi pot păstra privelegiile atâta vreme cât se vorbeste de o restrângere a numărului de agenţii. Menţionează declanşarea referendumului pentru reformarea parlamentului.

Update 8: Băsescu prezintă un dosar de 500 de pagini: expertiza în dosarul flota. Il pune pe Antonescu să citească concluziile expertizei. Potrivit documentului, contractul cu Klavness a fost profitabil pentru Petromin.

Update 7: Antonescu susţine că nu întreabă despre Omar Hayssam. „N-aveţi nicio implicare în dispariţia flotei româneşti. N-aveţi nicio casă în Mihaileanu”. Antonescu susţine că membrii familiei lui Băsescu  precum şi apropiaţi ai săi prosperă: Adriean Videanu, Elena Udrea, Cocoş. „Voiam să vă asigur că aceşti oameni trăiesc bine”, punctează Antonescu.

Update 6: Mircea Geoană: „economia subterană a crescut de la 17% în 2004, la 24% în 2009. Suntem pe ultimul loc în lupta împotriva corupţiei”

Update 5: Traian Băsescu îşi apără argumentul că românii trăiesc mai bine, invocând creşterea salariului mediu şi cea a pensiilor.

Update 4: Candidatul PSD prezintă criticile la adresa mandatului lui Traian Băsescu: aceşti ani au fost dominaţi de tensiune şi scandal, iar românii nu trăiesc mai bine: „Domnul Băsescu se laudă cu lucruri care nu-i aparţin: aderarea la Uniunea Europeană. Negocierile s-au finalizat în 2004 (n.r. pe vremea când PSD era la guvernare)”. Alt reproş este legat de arogarea meritelor pentru câştigarea platoului continental din jurul Insulei Şerpilor. Geoană susţine că el a aprobat, în calitate de Ministru de Externe, demararea acţiunii la Haga.

Update 3: Mircea Geoană şi Traian Băsescu se acuză unul pe celălalt de declanşarea crizei.

Update 2: Traian Băsescu are două mari reproşuri să facă celor doi contra-candidaţi: că au lăsat ţara fără un guvern în preajma alegerilor şi că există o neînţelegere a constituţiei (pe tema desemnării premierului).

Update 1: Crin Antonescu: „Viziunea mea e una liberală. Trebuie să eliberăm forţele vii ale economiei. Prin reduceri de fiscalitate, prin depolitizarea instituţiilor publice, prin investiţii în domenii în care e nevoie”. Candidatul PNL a mai declarat că actuala criză economică nu e doar rezultatul influenţelor externe, ci şi al „guvernării execrabile al PDL şi PSD”.

Crin Antonescu l-a întrebat pe Mircea Geoană de salariul cumnatului său, Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank. Geoană nu a răspuns la întrebare. A declarat în schimb că e mai uşor să se ajungă la un consens (coaliţia PNL-PSD).

 Mesajele de introducere ale candidaţilor:

Mircea Geoană:

Voi fi un preşedinte al unităţii României după prea mulţi ani de dzbinare şi scandal

Avem nevoie de restabilirea reputaţiei pe plan internaţional.

Legenda Meşterului Manole trebuie să înceteze să mai opereze în România

Crin Antonescu:

Voi fi preşedintele României pentru că trebuie

Nu ţin morţiş să am un vârf al carierei la Cotroceni. Sunt un om normal care face politică şi trebuie să explic pentru toţi românii normali cu bun simţ … (ce nu s-a făcut în aceşti 20 de ani).

Cifre s-au dat mereu, planuri s-au făcut mereu, dar adevărul nu s-a spus niciodată.

Nu pot să nu candidez acum pentru că nu pot să fiu în situaţia în care am fost în 2000 să îl votez pe Iliescu în locul lui Vadim, în 2004, când l-am votat pe Băsescu pentru a scăpa de Năstase, nu vreau să îl votez pe Geoană ca să scap de Băsescu.

Traian Băsescu:

În mandatul meu am făcut o prioritate pentru justiţie. Am fost nevoit să merg chiar în Guvern pentru înfiinţarea ANI.

Un lucru pe care românii şi l-au dorit, votul uninominal, a devenit realitate.

Nu am făcut compromisuri netransparente cu nimeni care să mă facă un erou televizat.